Meerderheidspartij CD&V heeft woensdag in het Vlaams parlement haar bezorgdheid geuit over shoppingproject Uplace. Vlaams-minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bleef namens de gehele regering wel achter het project staan.

Het Vlaams parlement debatteerde woensdagnamiddag over het geplande winkelcomplex in Machelen. Vlak voor de krokusvakantie besliste de Vlaamse regering nog om achter het omstreden project te blijven staan, ondanks vragen bij de invloed van Uplace op de al slechte mobiliteit in de regio.

De zitting begon met Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) die zijn steun uitsprak voor het project. De Vlaamse regering moet zijn engagement nakomen”, zegt hij. “Deze Vlaamse regering wil een betrouwbare partner en regering zijn en wil een investeringsregering zijn”, zei hij. “Rechtszekerheid is daarbij essentieel. Daarnaast is het hoog tijd om eindelijk werk te maken van de reconversie van het gebied Vilvoorde-Machelen.”

Dat was dan toch buiten coalitiepartner CD&V gerekend. Aan de VRT verklaarde fractieleider Koen Van Den Heuvel dat hij “grote twijfels” heeft bij het project. "Grotere projecten moeten worden afgewogen tegen de levenskracht van die stadskernen en als dat een groot gevaar zou zijn, heb ik daar mijn twijfels over", zo zei Van den Heuvel. Voor de CD&V’er moet het nieuwe openbare onderzoek daar duidelijkheid over scheppen.

Ook CD&V-minister Joke Schauvliege verklaarde aan de VRT dat ze persoonlijk geen voorstander is van meer winkelcentra. “Het dossier doet heel veel emoties oplaaien”, zei ze. “Maar persoonlijke voorkeur doet er niet toe. Ik beslis op basis van de procedures.”

Oppositiepartijen SP.A en Groen vroegen na de uitspraken een schorsing, maar kregen die niet. Samen met Vlaams Belang vragen ze ook een onderzoekscommissie om de aantijgingen van partijdigheid in het dossier te onderzoeken.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni