CD&V-enquête voetgangerszone: 'Brusselaars willen meer info en inspraak'

© brusselnieuws.be
18/07/2015

Ruim de helft van de Brusselaars voelt zich niet genoeg geïnformeerd over of betrokken bij de voetgangerzone. De tegenstanders van nieuwe parkings zijn talrijker dan de voorstanders. Dat moet blijken een enquête die CD&V Brussel uitvoerde.

De lokale afdeling van CD&V ondervroeg 570 Brusselaars in een drietalige bevraging. De partij wou niet enkel weten of Brusselaars genoeg geïnformeerd waren en zich ook betrokken voelden bij de totstandkoming van de zone. Er werd ook gepeild naar de verwachte impact voor de buurthandel en naar de houding tegenover de vier nieuwe parkings in de binnenstad, die de Stad wil bouwen.

Uit de enquête blijkt dat 54 procent van de ondervraagden zich niet genoeg geïnformeerd voelt. 34 procent vindt dat er genoeg info was.

Een gelijkaardig aandeel van de deelnemers (55 procent) zegt dat hij niet genoeg betrokken was bij de totstandkoming van de zone. 34 procent vindt dat er wel genoeg betrokkenheid van bewoners was.

Omtrent de vier nieuwe ondergrondse parkings die de Stad wil realiseren in de Vijfhoek zijn de meningen verdeeld. De groep tegenstanders is met 44 procent groter dan die van de voorstanders (39 procent).

Onder de respondenten die in de buurt van de parkeerlus wonen, vreest 54 procent voor de veiligheid van fietsers en voetgangers op die lus.

Van de bevraagde handelaars denkt 57 procent dan weer dat de impact van de zone negatief zal zijn voor hun zaak.

Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) noemt het opleggen van de voetgangerszone een voorbeeld van 'oude politieke cultuur'. “Ik engageer me om vanuit de oppositie in dialoog te gaan met de Brusselaar om pijnpunten en constructieve oplossingen te signaleren aan het stadsbestuur.”

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni