CDH zet Kraainemse schepen uit partij wegens negationisme

© brusselnieuws.be
27/10/2014

De Franstalige partij CDH heeft zondagavond Thierry Van de Plas, een schepen uit Kraainem, uit de partij gezet. Aanleiding zijn negationistische uitspraken op zijn Facebookpagina. Van de Plas zelf reageert woedend en gaat klacht indienen.

De Belgische Liga tegen antisemitisme had Van de Plas aangeklaagd vanwege een bericht op Facebook uit september 2013. Dat schrijft Le Soir. De man schreef dat de gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzinsel zijn geweest.

Volgens Van de Plas zelf gebeurden de uitspraken in het kader van een privéconversatie op Facebook. Hij geeft toe dat de uitspraken dom waren, maar dat ze deel uitmaakten van een verhit debat. Hij ontkent met klem dat hij antisemitisch is: “In mijn gemeente heb ik gratis het onderhoud van het Joods kerkhof op mij genomen, en ik ontvang met plezier Joodse muziekgroepen. Ik ben naar Dachau en Auschwitz geweest. Ik ben me bewust van het lijden van de Joden, en ik besef dat mijn uitspraken ongepast waren. Ik wil me verontschuldigen tegenover die mensen die ik gekwetst heb”, klinkt het.

Maar die excuses voldoen dus niet voor het deontologisch comité van CDH. Van de Plas is in Kraainem schepen van Openbare Werken en Sport. CDH heeft die schepenpost meteen teruggeëist.

Klacht tegen Liga
Van de Plas verweert zich hevig tegen die beslissing. Hij is van plan om zelf klacht in te dienen tegen de Belgische Liga tegen Antisemitisme, omdat ze hem niet heeft gebeld om extra uitleg te geven. Bovendien is de hele zaak volgens Van de Plas schadelijk voor zijn imago.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni