CDH pleit voor snelheidsbeperking tot 70km/u op Ring

© brusselnieuws.be
01/09/2015

De Brusselse CDH spreekt zich uit tegen de optimalisering/verbreding van de Ring rond Brussel. De partij schuift drie goedkopere oplossingen naar voor om het fileprobleem aan te pakken. Opvallendste voorstel is een snelheidsbeperking tot 70 kilometer per uur.

In 2016 wil Vlaanderen ter hoogte van starten met de werkzaamheden aan de Ring. Naar aanleiding van de eerste schooldag en de terugkeer van de files maakt CDH duidelijk dat de partij absoluut tegen de verbreding gekant is.

In de krant La Libre Belgique haalt Benoît Cerexhe, burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, vooral ecologische argumenten aan. "Bovendien zal een verbreding alleen maar meer verkeer aantrekken", klinkt het bij Hervé Doyen, burgemeester van Jette. "Kijk naar de Ring van Antwerpen en je weet dat een verbreding geen oplossing is."

'Drie goedkope alternatieven'
In de plaats van een verbreding stelt CDH naar eigen zeggen drie goedkope alternatieven voor. Ten eerste wil CDH, naar het voorbeeld van Parijs, een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur invoeren. Daardoor zal het aantal ongevallen afnemen en verhoogt de gemiddelde snelheid tijdens de spits. "Uiteraard kunnen we bekijken of we die beperking enkel op bepaalde momenten van de dag opleggen", aldus Cerexhe.

Daarnaast pleit CDH voor meer mensen in één auto. Nu heeft ongeveer 80 procent van de auto's slechts één persoon aan boord. Auto's met minstens twee mensen aan boord zouden daarom tijdens de spits een voor hen voorbehouden rijvak krijgen.

In diezelfde sfeer kadert ook de derde maatregel van CDH: het stimuleren van bestaande privé-initiatieven van autodelen.

Deze drie maatregelen hebben in het buitenland al hun vruchten afgeworpen en dienen, nog steeds volgens CDH, op langere termijn aangevuld te worden met het GEN, overstapparkings en nieuwe metrolijnen.

'Wij hoeven ons niet bij de situatie neer te leggen'
De Ring ligt voornamelijk op Vlaams grondgebied. maar dat betekent niet dat het Brussels Gewest zich zomaar een verbreding moet laten opdringen. CDH oordeelt voldoende hefbomen in handen te hebben om de Vlaamse plannen halt toe te roepen.

Een heel klein stukje van de Ring ligt immers op Brussels grondgebied en dus zullen de Brusselse overheden daar hun toestemming moeten geven voor eventuele ingrepen.

Verder is er het arrest Drogenbos, dat zegt dat, als een Gewest een groot project opzet dat invloed heeft op een ander Gewest, er hiervoor een toestemming vereist is.

Tot slot benadrukt CDH dat ze nog naar de Raad van State kunnen stappen of een procedure van belangenvermenging kunnen opstarten om de verbreding van de Ring tegen te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni