Je bewust zijn van de invloed die je vandaag hebt op zowel de geschiedenis als de toekomst, daar gaat het over op het nieuwe album New Old World van Zita Swoon Group.

"We moeten vandaag leven, en vandaag zal morgen gisteren zijn. Er is geen eeuwig en altijd." Zo eindigt een lang traktaat van de Zwitserse architect en auteur Claude Lichtenstein dat bij de nieuwe plaat zit van Zita Swoon Group, het interdisciplinaire collectief rond Stef Kamil Carlens, die alles samenvat met drie letters: "NOW".

Je bewust zijn van de invloed die je vandaag hebt op zowel de geschiedenis als de toekomst, daar gaat dit volledig instrumentale werkstuk (inclusief de videoinstallatie die te zien is op de tournee) over dat Carlens en drummer Aarich Jespers componeerden.

Op cd moet je de film zelf in je hoofd creëren, maar dat lukt aardig met een erg beeldende mix van piano, gitaar, contrabas, percussie en drie strijkers. De sfeer is in de terugblik vaak poëtisch en schaamteloos nostalgisch, kijkend naar de toekomst dan weer onrustig en gevaarlijk. Soms botsen perspectieven in dezelfde song. 'Too much information' bouwt gestaag maar achteloos op naar de hectiek waarin we ons vandaag zo vaak verliezen. Maar 'The world is on fire' verklankt niet alleen dreiging en 'Loss' is meer dan stil verdriet. Terug gekatapulteerd worden in de tijd is nooit een vrijbrief om in het verleden te blijven hangen.

Zita Swoon Group

data: 14/3, 20.15

tickets: €13/20

waar: Flagey

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Muziek, Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni