S1403 Krysis cover

CD: Krysis van Pierre de Surgères

GTB
© Agenda Magazine
19/11/2013

Nadat hij een aantal jaar het avontuur opzocht in het buitenland, duikt pianist Pierre de Surgères opnieuw op met een ijzersterke trioplaat.

Zijn keuze voor de klassieke trioformule is heel bewust, met het oog op "de grote vrijheid van interactie", een aspect dat ten volle wordt benut. De Surgères introduceert en leidt, om vervolgens meer dan regelmatig een stap opzij te zetten voor zijn twee compagnons. Niet om hen clichématige solopassages te gunnen, maar opdat ze hun eigen accenten kunnen plaatsen.

Drummer Teun Verbruggen doet dat op zijn vertrouwde magistrale wijze. Verrassend is dat de jonge bassist Félix Zurstrassen zich haast moeiteloos aanpast en een aantal keer laat horen hoe sterk hij ondertussen geëvolueerd is, zeker in de stukken met asymmetrische structuren. Over de hele lijn vloeien uitgeschreven partituur en improvisatie naadloos in elkaar over.

We hebben een nieuw jazztrio met een eigen modernistische sound waarbij het classicisme van het Jef Neve Trio samensmelt met de hedendaagse energie van The Bad Plus. De lichte knipogen naar Sjostakovitsj en Prokofjev getuigen van durf en smaak. (GTB)


in Jazz Station: 27/11, 20.30, €6/8/10
in Cellule 133a: 5/12, 20.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek, Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni