Na de lichting nieuwe pianisten meldt zich nu een generatie van beloftevolle gitaristen aan. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze jonge wolven: de grenzen van jazz worden grondig verlegd en improvisatie is niet meer louter een stijlelement, maar vormt de basis.

Een van hen is Ruben Machtelinckx. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en ging daarna verder in de leer bij Jakob Bro, Nelson Veras en Pierre Van Dormael. Hun akoestische benadering en zin voor sfeervolle composities hebben sporen nagelaten bij hun leerling.

Machtelinckx huldigt eveneens het principe van minder is meer. Geen notenwatervallen of volumeoverlast, maar bedachtzame soundscapes die een warme gloed uitstralen. "Ik schrijf heel intuïtief, heel gitaristiek," verklaarde hij in het tijdschrift Jazzmozaïek. Zijn vorige (kwartet)plaat Faerge straalde niet toevallig het ijle aura van het ECM-label uit.

Onland is een duowerk dat hij maakte met tenorsaxofonist Thomas Jillings onder de naam Linus en is nog spaarzamer en intimistischer dan Faerge. Ambientjazz of slowcore-impro voor in de late uurtjes, zeg maar, en net als de vorige keer opnieuw uitgebracht op vinyl in een zeer kunstzinnige hoes.

Linus

data: 27/3, 20.30

tickets: €10

waar: Jazz Station

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Muziek, Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni