Bij ‘carnaval’ denkt u misschien spontaan aan Rio of Aalst, maar ook in Brussel en omstreken gaat het ‘feest der zottigheid’ niet onopgemerkt voorbij. We stelden een carnavalskalender samen.

Heksencarnaval in Sint-Gillis
Voor avontuurlijke zielen en leerling-tovenaars is er het heksencarnaval in Sint-Gillis, dat elke dag plaatsvindt in het museum voor Fantastische Kunst. Wie de proeven doorstaat, kan zich uitleven met allerhande toverdrankjes en heksensoepen.
Het bezoek duurt ongeveer een uur. Een ticket kost 1,30 euro.

www.maisonbizarre.eu

19 februari: Carnaval in Vilvoorde
De straten van Vilvoorde worden op 19 februari ingenomen door verschillende carnavalsgroepen uit eigen gemeente en de rest van Vlaanderen. Aansluitend op de stoet is er de paardenkoppenworp op de trappen van het stadhuis. De carnavalskermis loopt van 17 tot en met 27 februari. Op 22 februari is er een beertjesworp voor kinderen. Wie een beertje vangt, mag gratis op een van de attracties van de kermis.

www.vilvoorde.be

21 februari: Bruparck carnaval
Op vastenavond is er een carnavalsfeest voor kinderen met gratis animatie in het Bruparck. Zo'n honderd verklede kinderen dingen er naar het kroontje van prins of prinses carnaval. Er is ook grime, steltenlopen, een discoshow, een ballenclown en een steltenloper. DJ Ivo bemant de draaitafels.

http://www.bruparck.com/


24 februari: Carnavalstoet "Circus" in Etterbeek

Vrijdag vertrekt om 13.30 uur een carnavalstoet met als thema "circus" voor het Buurthuis Chambéry in Etterbeek - een organisatie van het buuthuis, de gemeente en enkele andere verenigingen. Na de tocht zal een goochelaar jong en oud met verstomming slaan in zaal De Maalbeek in de Hoornstraat.

www.chambery.be

25 februari: Carnaval in Kraainem
De carnavalsstoet in Kraainem is al aan haar 33ste editie toe. 33 is een veelvoud van het carnavalsgetal 11, klinkt het in Kraainem, en daarom spreken de carnavalisten dit jaar van een jubileumeditie. Verwacht u aan heel wat majorettes en vertier van carnavalsgroepen als "De Snot-e-bellen", "Den Ouverschot", "De Feestmutskes" en "De Flessentrekkers".

www.carnafolk.be

25 februari: Carnaval in Sint-Gillis
Op 25 trekt een kleurrijke carnavalstoet moet toeters, bellen, slingers en confetti door de straten van Sint-Gillis. De Braziliaanse groepen Batuqueria en Afrokata bepalen dit jaar het ritme van de stoet. Het startschot wordt gegeven om 15 uur op het Van Meenenplein. Na een tocht langs het Moricharplein en Sint-Gillisvoorplein houdt de stoet halt aan het Bethlehemplein, waar de carnavalisten kunnen genieten van allerlei lekkers.


http://stgilles.all2all.org

21 en 26 februari: Venetië in de Marollen
De Marollen en Venetië, dat zijn twee plekken die we normaal gezien niet met elkaar zouden associëren, maar niet tijdens carnaval. Op 21 februari is er een Venetiaans kindercarnaval, vijf dagen later is het de beurt aan de volwassenen. Verkleed zijn is een must.

www.bruegel-marolles.be

10, 17, 18 en 19 maart: carnaval in Halle
Carnaval lééft in Halle. Op zaterdag 10 maart is er kindercarnaval in cc 't Vondel met animatie en verkiezing miniprinsenpaar. Op 17 maart paraderen de vaantjesboeren in hun kostuum van vorig jaar in de deuvelstoet. Een dag later bereikt het Halse carnavalsfeest haar hoogtepunt met een grote carnavalstoet, een lichtstoet en optredens van diverse carnavalgroepen. Wie dan nog niet verzadigd is, kan maandag onder meer terecht bij de krottenworp, de krottenmaandagstoet en het monstervuurwerk op de Graankaai.

www.carnavalhalle.be

18 maart: carnaval in Oudergem
Meer dan 600 figuranten telde de carnavalsstoet in Oudergem vorig jaar, en de organisatie wil dat aantal dit jaar koste wat het kost overtreffen.

www.oudergem.be

24 maart: Scharnaval in Schaarbeek
Scharnaval, het jaarlijkse carnavalsfeest in Schaarbeek is aan zijn 83ste editie toe. Verwacht u aan een bonte carnavalsstoet met heel wat pierrots en een heuse prins carnaval. De stoet gaat door op 24 maart tussen 14 en 18 uur in de straten van de gemeente.

www.schaerbeekladynamique.info

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni