spaghetti aan zee Monk c Cafe Monk

Café Monk brengt spaghetti-kookboek uit

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
20/08/2014

Monk, het café en spaghettihuis in de Katelijnestraat, heeft weer een stunt achter de rug. Begin augustus kookte de ploeg spaghetti in de koningin der badsteden voor driemaal 150 personen, een promoactie zo bleek voor het zelfverheerlijkende kookboek De mijne is de beste. En ‘de mijne’ staat hier voor hun versie van de bolognesesaus.

Er werd spaghetti aux chandelles geserveerd aan een 80 meter lange tafel in de riante Koninklijke Gaanderijen, met zicht op het strand. De koelwagen stond om de hoek, koken kon bij een vzw in de gaanderij.

Voor de spaghettivreters van het ‘Brusselse’ festival Theater Aan Zee was dineren met pasta bolognese met zicht op zee, duidelijk een festijn (foto). Het bleek bedoeld als de promostunt van het aankomende boek De mijne is de beste, een compilatie van bologneserecepten, gesprokkeld door Sven en Jurgen Campens en Filip Jans, de eigenaars van Monk.

Wie bij Monk spaghetti eet, krijgt saus bereid (naar Resto Henri’s recept) door de Sri Lankaanse spaghettichef, van vaatwasser opgeklommen tot trotse kok. “Onze spaghettizaal is geïnspireerd op de charme van de eenpotskeuken die een spaghettihuis als Pee Klak (Strombeek) altijd heeft gehad", beweert Sven Campens, kersvers vader.

“De uniforme geur van de bolognese, waarvoor iedereen binnenvalt, heeft iets unieks. Klanten hebben het bij ons altijd over ‘hun’ bolognese, en wat ze er zoal indoen om de saus apart te maken. Acteur Wim Opbrouck gaat voor zijn gehakt naar een speciale slager, en de rest wordt ook met zorg gekocht. Het bracht ons op het idee om vele versies van de ‘simpele’ saus te bundelen; iedereen heeft er zijn eigen versie van, want ‘ge moet de mijne ne keer proeven’.”

Zo bundelt het boek mensenverhalen en recepten van Leuvense studenten tot topchefs en de Italiaanse kokkin van Guy Verhofstadt en Di Rupo. Van Luc Steeno ook, tot een madam die al 20 jaar de saus voor het lokale spaghettifestijn voor haar rekening neemt, naast veggie- en Japanse varianten. “Net als Wim Opbrouck hebben velen een leuk verhaal omdat ze wel wat tijd steken in hun saus. En wat het experiment Spaghetti-aan-Zee betrof: we doen dit zeker daar of elders over.”

De mijne is de beste, Uitgeverij Manteau (WPG), 192 blz., 22,50 euro, (release oktober).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni