Café: Le Tartisan

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
24/05/2009
Zes treinen passeren er per uur station Brussel-Congres, dat netjes tussen Brussel-Noord en Brussel-Centraal op de noord-zuidverbinding ligt. Het is een geweldig station voor nostalgici en spoorwegromantici.

Maxime Brunfaut (zie ook Brussel-Centraal of de voormalige drukkerij van Le peuple vlakbij) was de architect die het torenachtige gebouw begin jaren 1950 realiseerde. Bas-reliëfs op de gevel aan de kant van de Pachecolaan verwijzen nog naar de negen Belgische provincies. Sinds vorig jaar is er weer leven in het station. De vzw Congres, eveneens gehuisvest in de Pachecolaan, organiseert er voortdurend tentoonstellingen in de loketzalen en publieke ruimtes, die net als het stationsbuffet een echte retrosfeer uitstralen.

Nog beter nieuws is dat het goed geconserveerde buffet nog elke weekdag open is ook. Het eetcafé Le Tartisan biedt er reizigers en voorbijgangers een ruime keuze aan quiches en zoete taarten aan. Je kunt ook voor de dagschotel of de dagsoep gaan. Of voor de pils, die hier, God zij geloofd, slechts 1 euro kost. Het was dus geen toeval dat er, toen wij hier iets na de middag arriveerden, een paar authentieke ambtenarentypes uit de late jaren 1970 de werkdag van tussentijds commentaar voorzagen bij een paar pinten. Even later kwam een paar verloren gelopen Duitssprekende toeristen witte wijn bestellen. Zorgt u er maar mee voor dat dit kan blijven voortbestaan.

:: Le Tartisan - Station Brussel-Congres, Pachécolaan, 1000 Brussel, 0486-96.84.60
Open: ma > vr 11 > 15.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni