Café Delirium mag steegje Jeanneken Pis niet bewaken

© brusselnieuws.be
25/02/2015

De Getrouwheidsgang mag niet bewaakt worden door personeel van café Delirium. Dat zegt de Stad Brussel. In het steegje bevindt zich ook het standbeeld van Jeanneke Pis en dat moet altijd voor iedereen toegankelijk zijn.

Het bekende biercafé Delirium en de andere themacafé's van dezelfde groep zetten bodyguards in om de orde te handhaven. Joël Pêcheur, de uitbater van de bar, zegt in Het Nieuwsblad dat zakkenrollers zijn klanten niet enkel in het café bestelen maar ook in De Getrouwheidsgang en andere straatjes rond het Delirium Café.

In principe mag het veiligheidspersoneel enkel ingrijpen op privéterrein. In dezelfde krant laat Pêcheur echter weten dat de buitenwippers soms ook ingrijpen wanneer de cafégangers in de steeg worden lastiggevallen.

“Dat is volstrekt illegaal. De publieke ruimte is het terrein van de politie, bewakingsfirma’s hebben daar niets te zoeken”, zegt de woordvoerster van burgemeester Mayeur (PS) Sarah Giancaterini aan brusselnieuws.be.

Om dat probleem aan te pakken wilt het Delirium Café De Getrouwheidsgang privatiseren. Op die manier zouden veiligheidsagente aan het begin van de steeg kunnen postvatten en zou er minder overlast en criminaliteit zijn.

De Stad Brussel heeft een aanvraag ontvangen om de privatisering van het steegje waarin jeanneke Pis staat mogelijk te maken. “We hebben een negatief advies gegeven. De Getrouwheidsgang moet openbaar blijven, de politie doet haar werk daar goed”, aldus sarah Giancaterini.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni