C1417 nova1

Café: Cinema Nova

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
11/03/2014

In het stadscentrum zijn de kroegen aan de toeristische oostkant van de centrale lanen eerder schaars. Daarom willen we er u op attenderen dat de alternatieve bioscoop Cinema Nova ook nog altijd over een uitstekend café/foyer beschikt.

Het is wel alleen open op de momenten dat er films worden vertoond, maar dat is de komende twee weken elke avond van donderdag tot zondag het geval. Tijdens het Offscreen-festival in maart, dat in het teken staat van de Britse cultcinema, wordt de bar zelfs gedecoreerd met sixtiespsychedelica en mod-toestanden.

Cinema Nova wordt al meer dan vijftien jaar gerund door een collectief van vrijwilligers, maar is gevestigd in een gebouw dat al meer dan een eeuw in het teken van theater en cinema staat. Dat laatste is er ook duidelijk aan te zien. Het is een charmante ruïne met een behaaglijke intimiteit. Laat je niet intimideren door de schunnige collages op de muren die langs de trap naar beneden tot deze ondergrondse kroeg leiden.

Beneden heerst er een losse en ongedwongen sfeer. De ruimte is groot en op een gezellige manier rommelig, of op een rommelige manier gezellig. Hier en daar een stoel of een tafel verschuiven om met een groter gezelschap te kunnen samenzitten, is geen probleem. Neerploffen in een fauteuil kan ook. Als je geluk hebt, wordt er juist een lekkere soep of een kleine vegetarische maaltijd gekookt. Op de kaart staan heel wat goede ambachtelijke bieren zoals Blanche du Hainaut, Hercule, Saison Dupont, Moinette en de bieren van Brasserie de la Senne. Ook de frisdranken en de warme dranken zijn afkomstig van de eerlijkste producenten. De prijzen zijn voor deze buurt bovendien behoorlijk democratisch. Af en toe vinden hier ook tentoonstellingen en discussieavonden plaats. De culturele bohemien komt hier altijd aan zijn trekken.

open: do > zo tijdens vertoningen

02 511 24 77

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni