sportkopstuk

BXLR Cup in Slachthuizen: Exotisch voetbalspektakel

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
20/05/2015

De BXLR Cup eindigt het seizoen in schoonheid. Het finaletornooi van de Brusselse competitie voor thuis- en daklozen palmt op dinsdag 26 en woensdag 27 mei de Anderlechtse Slachthuizen in.

“Veertien Brusselse ploegen komen sinds oktober twee keer per maand samen voor een competitieavond,” vertelt Wouter Blockx (31), coördinator van de BXLR Cup. “De ploegen verzamelen punten, onder meer dankzij fair play, maar een kampioen wordt niet uitgeroepen. Het gaat ons namelijk vooral om samen plezier maken, voetbal als smeedmiddel om mensen samen te brengen.”

De BXLR Cup is de eerste lokale divisie van de Belgian Homeless Cup. Alle ploegen van de Belgian Homeless Cup zijn verbonden aan sociale organisaties, de ploegen die deelnemen aan de nationale competitie zijn daarnaast ook verbonden aan voetbalploegen. De Brusselse vertegenwoordigers – Les Barons de Bruxelles – werken bijvoorbeeld samen met BX Brussels. Zij zullen uiteraard ook met een delegatie aanwezig zijn op het finaletornooi.

“Op dinsdag nemen de ploegen van onze competitie het in de Social Cup op tegen gastploegen (van 13.30 tot 17.00 uur). Onder meer ploegen die volgend jaar aan de Cup willen deelnemen zullen er bij zijn (we willen naar zestien ploegen groeien), maar ook het nationale team van Luxemburg, Les Barons de Bruxelles, de teams van Abattoir en Cultureghem, enzovoort. Tussen 18.30 en 20.00 uur zijn er nog matchen tijdens de BXLR Cup late night edition.”

Iraakse international
Woensdag wordt er gespeeld voor de cup. Op basis van de resultaten van afgelopen seizoen worden de ploegen van de BXLR Cup tegen elkaar uitgespeeld. Omstreeks half vijf zullen de winnaars van de beker en de fairplayprijs bekend zijn. “We verwachten elke dag zowat honderdvijftig mensen, spelers en toeschouwers opgeteld. Ik raad alle Brusselaars aan om eens te komen kijken. Er lopen een paar zeer goede spelers bij. Onder meer voormalige internationals van Irak en Mauritanië. Het wordt een kleurrijk voetbalspektakel.”

“Toeschouwers kunnen ook zelf een balletje trappen, want de mannen van BX Brussels brengen onder meer twee pannakooien mee. Er zullen ook foto’s op groot formaat te zien zijn. De fotografen van Double Pass, een project van Tram 66 en de stadsbiografen van De Markten, hebben onze spelers en teams een heel seizoen gevolgd. Het knappe resultaat kunt u op 26 en 27 mei in de Slachthuizen bewonderen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni