Stand-up comedy lijkt ook in Brussel meer en meer voet aan de grond te krijgen. Voor BX Stand-Up, een troep van tien jonge comediens, is divers Brussel zelfs de belangrijkste inspiratiebron. “Monoculturele comedy, dat is niet meer van deze tijd.”

“De zwarte gemeenschap heeft al veel te lijden gehad onder discriminatie, maar sinds 11 september 2001 zijn ze in betaald verlof. De Arabische gemeenschap heeft een vervangingscontract getekend voor de eerstkomende eeuw.”

Abdel Nasser raakt een snaar met zijn grap: in de kelder van het Jetse cultureel centrum ligt het publiek in een deuk. Bijna alle stoelen in het zaaltje zijn bezet, het publiek is van alle leeftijden en al even veelkleurig als de comedians op het podium. Ze komen niet meer bij als Jimy even later vertelt over zijn pijnlijke pogingen om meisjes uit verschillende culturen te versieren, of als Lina het heeft over de “capillaire prostituees” in Matonge die haar verleiden met sterrenkapsels.

Voor de tien stand-uppers van BX is divers Brussel een onuitputtelijke inspiratiebron. Al is het vaak balanceren op een slappe koord, vertellen oprichters Abdel Nasser en Youcef El Mahmoudi na de show, in de lokaaltjes die ze van de gemeente Jette mogen gebruiken. “In het begin stelden we geen grenzen, maar de humor werd al snel te hard. Nu houden we het bij plagen. Eens lachen met Afrikanen die altijd te laat komen: geen probleem. Maar aan racisme doen we niet. Artistiek gezien is flirten met de grenzen ook veel interessanter dan er ver over gaan.”

Abdel en Youcef, allebei 27, begonnen anderhalf jaar geleden met BX Stand-up, en daar was nood aan. “Comedy zit ons al in het bloed sinds de lagere school, maar toen we wilden beginnen experimenteren, was er niets. Op de paar bestaande podia werden beginnende stand-uppers voor de leeuwen geworpen. Mensen stapten getraumatiseerd van het podium om nooit meer terug te keren. Zonde.”

Brussel loopt achter
In het buitenland ging dat anders, merkten ze tijdens hun studies in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. “Daar is de comedyscène helemaal ingeburgerd, geweldig. Eenmaal terug in België waren we wat blasé: ‘Hier is niks, Brussel loopt achter.’ Pas later beseften we dat het aan ons was om daar iets aan te doen”, zegt Abdel.

Hij gaf zijn job in een bank op om samen met Youcef op zoek te gaan naar jongeren voor hun troupe. “We wilden absoluut geen monoculturele comedy. De Engelsen zitten in hun circuit, de Vlamingen apart, de Spanjaarden apart… . Terwijl we wel dagelijks de metro nemen en werken met mensen uit tientallen culturen. Dat wilden we weerspiegeld zien op ons podium.”

Missie geslaagd: de tien BX’ers zijn mannen en vrouwen, met een verschillende culturele achtergrond, van scholieren over commercieel bedienden tot een daklozenwerker bij Samusocial. “En we krijgen nog elke dag mails van jongeren die zich willen aansluiten.”

Kompany
De letters BX, uitgevoerd in zwart en wit: tiens, waar hebben we dat nog gezien? Heeft een illustere Brusselse voetballer onlangs geen club met die naam opgericht? “Toeval”, zegt Abdel. “Of dat denken we toch (lacht). Maar wij waren eerst, én we hebben het copyright. Misschien moeten we eens contact opnemen?”

BX Stand-up speelt op 22, 23 en 24 november in het Huis der Culturen in Molenbeek, en in het Cultureel Centrum in Jette op 29 november en 6 en 13 december. Reserveren via 02/415.86.03 (voor Molenbeek) of via www.bxstandup.be .

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni