Buurtprotest tegen ambassade Verenigde Arabische Emiraten

© brusselnieuws.be
24/06/2014

In een petitie, die tot dusver 266 handtekeningen heeft verzameld, hekelen buurtbewoners de komst van de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in het zogenaamde Delunehuis aan de Rooseveltlaan. Ze vrezen onder meer voor lawaaierige activiteiten in een nieuw tuinpaviljoen. Ook het rooien van 53 bomen zien ze niet zitten.

De chique Franklin Rooseveltlaan in Brussel kent de hoogste concentratie van ambassades in het land. Oliestaat Qatar was de laatste nieuwe aanwinst. Tijdens de bouwwerkzaamheden in de herfst van vorig jaar hadden de buurtbewoners aldaar de indruk dat er een moskee zou komen, maar dat bleek niet zo te zijn.

Nu zijn het de plannen van buurland de Verenigde Arabische Emiraten die voor de nodige deining zorgen. De ambassade zou er komen aan de Rooseveltlaan 86, op de hoek met de Nachtvlinderslaan, in het Delunehuis.

Het is eigenlijk een klein kasteel, het enige restant van de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel, meteen ook het oudste huis aan de Rooseveltlaan. Het deed onder meer dienst als bar en restaurant. Architect Léon Delune maakte er een pareltje van eclectische art nouveau van, met Byzantijnse invloeden. De gevels zijn versierd met sgraffiti van Paul Cauchie, bekend van het Cauchiehuis in Etterbeek. Het huis is sinds midden jaren negentig beschermd.

Kunstenaarsateliers
Wat de buurtbewoners niet zien zitten is de bouw van een tuinpaviljoen voor evenementen, waarvan ze vrezen dat die luidruchtig gaan zijn. Voorts hekelen ze in een petitie het rooien van 51 van de 63 bomen op de site. De bomen moeten baan ruimen voor een ondergrondse parking voor twintig voertuigen, die volgens de bewoners bovendien voor veel bijkomend verkeer zal zorgen.

De ondertekenaars van de petitie vragen dat het aantal parkeerplaatsen wordt herleid tot tien, dat de bomen niet tegen de vlakte moeten, dat er geen luidruchtige activiteiten plaatsvinden in het tuinpaviljoen en dat het project de kunstenaarsateliers in de aanpalende Zoomlaan niet overschaduwt.

De overlegcommissie stedenbouw buigt zich op 1 juli over het project.

Het Delunehuis behoorde bijna 80 jaar lang toe aan de familie Meys, maar sinds midden jaren negentig veranderde het meermaals van eigenaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni