Buurtcomité Ninoofsepoort eist afbraak ‘asbesthangar’

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
17/08/2014

Het buurtcomité PorteNinovePoort eist de afbraak van de leegstaande hangar waarvan het dak vrijdag is afgebrand. De bewoners vrezen voor de verspreiding van asbest. Ze schreven daarover een brief aan burgemeesters Mayeur en Schepmans, vernam brusselnieuws.be.

De buurt van Ninoofsepoort werd op Maria-Hemelvaartsdag gewekt door een hevige brand op het dak van een leegstaande loods. Verschillende daklozen brengen er de nacht door, en volgens de buurtbewoners wordt er overdag gedeald. Niemand raakte gewond, maar de brandweer deed er wel drie uur over om de brand te blussen.

De loods is eigendom van het Brusselse Gewest, en bevindt zich op de grens van Brussel-Stad en Molenbeek. Hij staat al tien jaar leeg.

Naar aanleiding van de brand klinkt de vraag om afbraak nog luider. In een brief aan burgemeesters Yvan Mayeur (PS) van de Stad Brussel en Françoise Schepmans (MR) van Molenbeek vraagt het comité PorteNinovePoort de snelle afbraak van de hangar.

Asbest
"De volksgezondheid in de buurt loopt gevaar. Door de brand zijn de Eternitplaten van het dak in zeer slechte staat. Daardoor verspreidt het asbest van die dakplaten zich in de lucht. Wie de hangar betreedt loopt zeker gevaar", luidt het in de brief aan de burgemeesters.

"Aangezien de hangar niet kan worden hersteld en evenmin goed afgesloten, is de enige oplossing de asbestverwijdering en de afbraak. Het buurtcomité vraagt al sinds 2012 dat er een openbaar park in de plaats komt."

De buurtbewoners vragen dat de burgemeesters daartoe een afbraakbesluit nemen. Ze wijzen er voorts op dat minister-voorzitter Rudi vervoort (PS) in 2013 had beloofd de hangar af te breken.

Françoise Schepmans: 'Maandag overleg'
"Ik had eerder al overwogen om een afbraakbesluit te nemen", zegt burgemeester Françoise Schepmans aan brusselnieuws.be. "Het Gewest heeft ons echter gevraagd om te wachten tot het gewestelijk plan voor de heraanleg van de Ninoofsepoort klaar is. Maar blijkbaar komt er geen schot in de zaak. Maandag zit ik samen met onze dienst stedenbouw om te zien wat we, in het licht van de brand, gaan doen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni