Buurtbewoners Anneessens pakken stadskanker aan

© brusselnieuws.be
11/02/2014

In de Brusselse Anneessenswijk hebben vzw De Buurtwinkel en een groep bewoners dinsdag een braakliggend terrein opgefleurd. Met de actie willen ze het stadsbestuur aansporen stadskankers aan te pakken.

Het braakliggend terrein in de Maagdenstraat kreeg dinsdag bloemenmotieven, plantenbakken en muurschilderingen. Het ging om werk van de lokale kunstenaar Jean-Marc Collier, op basis van suggesties en ontwerpen van bewoners.

“Er gebeurt al heel lang niets met dit terrein”, zegt Eric Reyntjens van vzw De Buurtwinkel. “We willen mensen aanzetten te dromen waar de wijk naartoe kan. Anderzijds is het ook een signaal aan de stad dat het er met weinig investeringen al beter kan uitzien.”

Sinds de jaren 90 stonden de woningen aan het terrein leeg. De stad liet de huizen onteigenen en brak ze gedeeltelijk af, maar sinds enige tijd ligt het dossier opnieuw stil. De buurtbewoners zijn teleurgesteld met die gang van zaken en zijn dan ook te vinden voor dit project.

“Zulke verwaarloosde plekken in het centrum van de hoofdstad van Europa, dat geloven buitenlanders niet”, zegt buurtbewoner Theophile. “Nu ziet het er beter uit.”

Uiteraard wil de VZW Buurtwinkel niet van elke stadskanker een muurschildering maken. Voor hen mag die, liever vroeger dan later, plaats maken voor iets anders. En dan denken ze niet meteen aan middenklassewoningen die de stad er plant.

“Het mogen wel woningen zijn, maar wel van het type waar de omwonenden mee gebaat zijn”, vindt Reyntjens.

De initiatiefnemers willen dat er strenger wordt opgetreden tegen leegstand in het stadscentrum. Ze vragen ook meer sociale woningen en maatregelen tegen huisjesmelkerij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni