freddy thielemans buste plaaster

Bustes voor burgemeesters in vraag gesteld

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
21/01/2015

De stad Brussel bestelt een marmeren borstbeeld van voormalig burgemeester Freddy Thielemans (PS). Niets aan de hand zou u denken, op oorlogsburgemeester Jan Grauls na staat er eentje van alle burgemeesters.

Ook van Michel Demaret, ook van François-Xavier de Donnea (MR). Om maar de meest recente in herinnering te brengen. De oppositie stelt zich (vooral) vragen over de kostprijs: 67.000 euro. Maar ook over de opportuniteit: is zo’n borstbeeld nog wel van deze tijd? Johan Van den Driessche (N-VA) vindt alvast van niet. Hij vindt dat een foto bijvoorbeeld even goed zou zijn. Fabian Maingain (FDF) van zijn kant hoopt dat het gipsen prototype nog wat bijgewerkt wordt. Hij ziet er te weinig de bonhommie en levenslust in die Thielemans kenmerken. Afgaand op de beelden van onze collega’s van tvbrussel ziet de buste er inderdaad nogal afgelikt uit.

Eerste schepen Alain Courtois (MR) begrijpt de vragen niet. Alle burgemeesters hebben er een, waar zou Thielemans er geen mogen hebben? En bovendien bestaan dergelijke tradities ook in het parlement. De bustes van Demaret en de Donnea kostten tien, twaalf jaar geleden ook al 40.000 euro. Maar Thielemans krijgt zijn buste. De gemeenteraad heeft de bestelling goedgekeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni