Voor de zevende editie van Burning Ice mengt het Kaaitheater zich in het debat rond genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Vier dagen scheppen een conferentie, een tentoonstelling en performances een alternatieve context voor discussie over het geïndustrialiseerde voedselvoorzieningssysteem. “Dit is de meest politieke versie van Burning Ice,” zegt artistiek directeur Guy Gypens.

Gypens tipt vier activiteiten:

The Promised Land of Transgenic Crops

“Een conferentie van een dag brengt wetenschappers van hoog niveau. Centraal staan de schadelijke gevolgen van ggo’s. Er is kritiek op vier vlakken. Eerst uit wetenschaps- en technologiehistoricus Christophe Boneuil bedenkingen over het concept gen en de verleidingen van de genetica. Ignacio Chapela onderzoekt de snelle horizontale verspreiding van ggo’s bij maïs en levert kritiek uit ecologische hoek.

De Franse professor moleculaire biologie Gilles-Eric Séralini licht toxicologische aspecten door. Hij haalde het nieuws met ratten die tumoren ontwikkelden na een regime op ggo’s. In biotechnologische middens gonst het al over zijn lezing. Afsluiter Marta G. Rivera-Ferre stelt dat ggo’s niet de oplossing zijn voor de wereldvoedselproblematiek. Gelukkig komt ze met een alternatief op de proppen.”

27.03.2014, 11.00- 22.00, Kaaitheater.

Expo

“We nodigden heel wat activistische kunstenaars uit. Het Amerikaanse Centre for Postnatural History toont artefacten die een ‘postnatuurlijke geschiedenis’ opzetten, van de eerste gedomesticeerde hond tot de schedel van een genetisch gemanipuleerde geit. Het wat oudere ‘Super Weed Kit 1.0’ van Heath Bunting, een onkruid dat alles ggo’s kapot kan maken, is een reactie op de voedselindustrie. De installatie The Flatbread Society nodigt de bezoeker uit om zijn eigen broodje te bakken en te discussiëren over ecologie met wetenschappers en met boeren. The Order of Potatoes van de Zweedse Åsa Sonjasdotter reageert op de regularisatie van zaden. Haar visueel erg mooie installatie verzamelt dertien aardappelvariëteiten die men niet mag commercialiseren in Europa.”

27.03.2014 > 30.4.2014, Kaaitheater

Agency

“Brusselaar Kobe Matthys ofte Agency brengt twee uiteenzettingen over zaken waarvan het niet vaststaat of ze tot ‘natuur’ of ‘cultuur’ behoren. Inhoudelijk ligt Thing 000773 (Pseudomonas)’ in de lijn van het symposium: de lezing gaat in op de discussie rond patenten op zaden. Pseudomonas, een bacterie die in koeienstront leeft, werd in India gebruikt om te poetsen tot een firma ze patenteerde. Pseudomonas is ook een krachtige olieopruimer.

Agency verhaalt over het conflict dat ontstond tussen traditionele gebruiker en industrie, en over de onmogelijkheid om vrij beschikbare organismen te onderwerpen aan een patent.

Op de slotdag behandelt Agency ‘Thing 001384 (Nohe)’, de juridische strijd tussen een fotograaf en een glasblazer over een foto van een hoela-danseres die een glasraam werd. Dit werk zit in ‘Burning Ice’ omdat we wilden eindigen met kunst en veerkracht. In agrologie draait alles rond dat laatste.”

28.03.2014 & 30.03.2014, 20.30, Kaaistudio’s.

De oudste Europese zadenbank

“We trekken naar de plantentuin in Meise voor een gevarieerde namiddag. De oudste zadenbank van Europa herbergt zeldzame planten en is gespecialiseerd in wilde bonen en boonachtigen. Uitzonderlijk opengesteld voor het publiek, geven de specialisten die de bank beheren toelichting over haar belang. Isabelle Dumont brengt met ‘Hortus Minor’ in de wapenzaal van het kasteel van Boechout een artistieke interventie. Voor een eerdere ‘Burning Ice’ bedacht ze een prachtige lecture-performance over de dierenwereld. Aan de hand van een verzameling rariteiten vertelt ze nu over onze relatie met planten. Tussen de stad en de plantentuin organiseerden we geen pendeldienst omdat je er makkelijk met de bus heen kan. Of beter nog, met de fiets.”

30.03.2014, Plantentuin Meise, 14.00-18.00. Performance om 15.00.

27 > 30/3

Kaaitheater, Kaaistudios & Botanic Gardens Meise

02-201.59.59,

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni