Burgemeester Molenbeek tekent afbraakbesluit voor asbesthangar

EVC
© brusselnieuws.be
10/09/2014

Burgemeester Françoise Schepmans (MR) van Molenbeek heeft een besluit tot afbraak genomen voor de asbesthangar aan de Ninoofsepoort. De hangar vormt volgens haar "een rechtstreeks gevaar voor de buurtbewoners". Het dak van de hangar was midden augustus afgebrand.

De hangar, een voormalige opslagplaats van Net Brussel, ligt in de Rechthoekstraat, op de grens van Brussel Stad en Molenbeek. Eigenaar is de Grondregie van het Brussels Gewest. De hangar staat al jaren leeg. Sinds een tijdje verblijven er daklozen.

Het buurtcomite van de Ninoofsepoort trok onmiddellijk na de brand aan de alarmbel, omdat er mogelijk asbest is vrijgekomen. Ook de bewoners van de Heyvaertwijk en die van het Bloemenhofplein uitten hun bezorgdheid, net als stadsverenigingen als Arau.

Allen vrezen ze voor een gevaar voor de volksgezondheid. Die vrees blijkt niet ongegrond, blijkt een rapport van de gemeente.

Op 25 augustus stelde een medewerker van de gemeente een rapport op, en dat blijkt alarmerend. “De vaststellingen zijn verontrustend: de bouwvallige toestand is ver gevorderd, talrijke onderdelen kunnen elk ogenblik naar beneden storten. Door de krakers bestaat er nog een brandrisico”, aldus het rapport.

“Omdat er ondanks herhaalde oproepen geen reactie kwam van de Grondregie noch van de Brusselse regering, heb ik een besluit tot afbraak genomen”, zegt Schepmans in een persbericht.

De gemeente vreest vooral voor een instorting van het dak van deze hangar.

De bal ligt nu in het kamp van het Brusselse Gewest. Als eigenaar moet die de afbraak uitvoeren.

In het afbraakbesluit is sprake van een redelijke termijn, zonder daar een exacte termijn op te plakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni