Brusselse tariefdaling gas en elektriciteit alweer teniet gedaan

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
27/02/2015

In december hebben Brugel en Sibelga een tariefdaling aangekondigd voor de Brusselse distributie van gas en elektriciteit. Maar die daling wordt nu teniet gedaan door een federale maatregel.

Het was mooi nieuws voor de Brusselse gezinnen midden december. In tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië kon Brussel de distributienettarieven voor gas en elektriciteit handhaven. Er zat voor 2015 zelfs een lichte daling in. Niet zozeer de daling was opvallend, maar vooral het feit dat de energiefactuur van de gezinnen niet aanzienlijk de hoogte in zou gaan door gestegen distributietarieven. Wat in Vlaanderen in veel regio's wel het geval is.

Maar de winst voor een gemiddeld gezin van enkele tientallen euro's op jaarbasis, wordt weer teniet gedaan. Dat zegt Brugel, de energieregulator in het Brussels Gewest. De federale regering heeft op 19 december 2014 beslist om Intercommunales niet langer vrij te stellen van vennootschapsbelastingen. Sibelga is een intercommunale en kan niet anders dan de distributienettarieven opnieuw verhogen, om de nieuwe belasting te kunnen betalen, zo meldt Brugel in een persbericht.

Brugel benadrukt dat ze niet verantwoordelijk is voor deze wijziging. "Het is louter het gevolg van een federale maatregel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni