Brusselse scholen moeten leerlingen druppelsgewijs laten vertrekken

© Belga
25/11/2015

Brusselse scholen van het Nederlandstalig onderwijs wordt gevraagd om op het einde van de schooldag woensdag de leerlingen zo veel mogelijk druppelsgewijs de school te doen verlaten, en dus niet gelijktijdig. Dat staat in een brief met veiligheidsinstructies die Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) naar de directies heeft gestuurd.

De scholen in het Brussels Gewest gaan woensdag weer open, na twee dagen van sluiting wegens terreurdreiging. Een hele lijst veiligheidsmaatregelen is aan de scholen overgemaakt. De directies moeten die verder afstemmen met de lokale politie, luidt het.

Het dreigingsniveau 4 blijft gehandhaafd, maar Crevits herhaalt dat er geen aanwijzingen zijn dat scholen geviseerd worden. De politie zal zoals bekend extra aanwezig zijn rond de scholen. De minister vraagt onder meer ook dat de scholen een geactualiseerd nood- en evacuatieplan steeds bij de hand hebben en dat de preventie-adviseur nagaat of verzamelplaatsen die bij brand gebruikt worden, geschikt zijn voor andere crisismomenten.

Aan de in- en uitgangen van de school moeten mensen staan die de leerlingen goed kennen, om als 'sluiswachter' op te treden. Er wordt voorts nog gevraagd om de schoolpoorten overdag zoveel mogelijk gesloten te houden. Als er een speelplaats is die uitgeeft op de straat moeten de scholen extra toezicht inschakelen tijdens de speeltijden.

Onbekenden mogen in principe niet toegelaten worden op het schoolterrein, en de directies maken best ook afspraken met ouders om zo weinig mogelijk op de school te komen. Activiteiten buiten de schoolmuren moeten geschrapt worden.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni