Brusselse rechter beveelt opheffing vliegroute Leuven Rechtdoor

© brusselnieuws.be
21/05/2015

De vliegroute Leuven Rechtdoor moet binnen de drie maanden opgeheven worden. De vliegroutes vanop Brussels Airport moeten ook teruggebracht worden naar de situatie van vóór 6 maart 2014. Zo niet moet de Belgische Staat een dwangsom van 50.000 euro per dag betalen.

Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter donderdag beslist, zo meldt de gemeente Rotselaar. Die had samen met Haacht, Holsbeek en Aarschot een milieustakingsvordering ingediend.

De beschikking van de kortgedingrechter is bij verstek uitgesproken. De Belgische Staat kan dus nog verzet aantekenen.

De route Leuven Rechtdoor maakte deel uit van het plan-Wathelet dat in het voorjaar van 2014 is ingevoerd. Voor de wijziging van de vliegroute draaide een deel van opstijgende vliegtuigen nog voor Leuven rechtsaf richting het baken van Huldenberg. Sinds de wijziging vliegen ze nog een tijd rechtdoor en nemen pas voorbij Leuven de bocht. Die nieuwe route zette heel wat kwaad bloed in de regio. De nieuwe vliegroute leidde ook tot de oprichting van een actiegroep, Leuven Rechtdoor.

Toen begin april twee andere vliegroutes, boven Brussel, op rechterlijk bevel werden geschrapt, riep die actiegroep federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) op om ook de route boven Leuven te schrappen. Dat gebeurde vooralsnog niet maar de Brusselse kortgedingrechter is nu wel ingegaan op de eis van de gemeentes Haacht, Holsbeek, Rotselaar en Aarschot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni