Brusselse politiek ligt wakker van vrijhandelsakkoord TTIP

SDS
© brusselnieuws.be
28/05/2015

Elf Brusselse gemeenten hebben in de afgelopen maanden hun gemeente als ‘TTIP-vrije zone’ bestempeld. Daarmee protesteren ze tegen het vrijhandelsakkoord waarover de EU en de VS momenteel achter gesloten deuren onderhandelen en dat voor tegenstanders de democratie bedreigt. Woensdagavond uitte ook Schaarbeek met een motie haar “bezorgdheid”.

Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Brussel, Vorst, Sint-Gillis, Anderlecht, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe, Molenbeek en Elsene hebben al moties aangenomen tegen het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), blijkt uit een overzicht van het Schaarbeekse weblog Ezelstad.be.

Watermaal-Bosvoorde gaat het verst en voorziet zelfs naar het Europees Hof van Justitie te stappen mocht het verdrag goedgekeurd worden door de EU. Verder staat een motie over TTIP op de agenda in de gemeente Ukkel.

Volgens de tegenstanders van het vrijhandelsverdrag, die uit diverse hoeken komen, bedreigt de overeenkomst niet alleen het milieu en de lokale middenstand in de EU, maar ook het democratische beslissingsproces. Het akkoord zou multinationals, die makkelijk nationale overheden voor de rechter zouden kunnen slepen, veel macht geven en leiden tot gedwongen privatiseringen van diensten als zorg en openbaar vervoer.

Een maand geleden heeft ook het Brussels Parlement een resolutie gestemd over het vrijhandelsverdrag. Het parlement wil dat de Brusselse regering onderzoekt welke gevolgen het verdrag zal hebben voor Brussel op verschillende niveaus.

‘Gaat niet ver genoeg’
Woensdagavond was het de beurt aan Schaarbeek, waar vier gemeenteraadsleden moties hadden ingediend. Ze vroegen aandacht voor de gevolgen die TTIP kan hebben, met name bij de toekenning van openbare aanbestedingen. Gemeenten zouden moeten kiezen voor de goedkoopste kandidaat, zonder bijkomende voorwaarden in overweging te kunnen nemen.

Uiteindelijk stemden 22 gemeenteraadsleden (LB, MR en CDH) voor en 20 tegen (Ecolo, PS en PVDA/PTB) de voorgelegde tekst, die “de federale en Europese overheden wil waarschuwen dat Schaarbeek ongerust is over het verlies aan autonomie op lokaal vlak”. Dat de groene en linkse partijen tegenstemden, was omdat de motie voor hen niet ver genoeg ging.

Ook volgens het collectief ‘Schaarbeek hors TTIP’ gaat het voorstel niet ver genoeg. “De verklaring is zo gematigd dat we Schaarbeek niet als 75e Belgische gemeente ‘buiten het TTIP’ kunnen beschouwen”, zei een woordvoerder van het collectief aan de omroep RTBF. “De motie vraagt nu noch de stopzetting van de Europees-Amerikaanse onderhandelingen, noch de schorsing ervan.”

Overgewaaid uit Frankrijk
Ook in Wallonië zorgt het vrijhandelsakkoord voor verhitte debatten en stemrondes.

Zoals wel vaker heeft Franstalig België de mosterd in Frankrijk gehaald. Het verzet tegen TTIP begon daar in februari 2014 met de regio Île-de-France, gevolgd door Bretagne, Bourgogne en Rhône-Alpes, die een moratorium op de TTIP-onderhandelingen vroegen. Op lokaal niveau kreeg dat al snel navolging.

In Vlaanderen daarentegen leeft het debat rond het vrijhandelsakkoord niet op gemeentelijk niveau. Geen enkele gemeente heeft er zich al over uitgesproken.

Bekijk hier de standpunten van de Belgische gemeenten over TTIP:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni