Brusselse metroreiziger centraal in nieuwe documentaire

Luc Joris
© Brussel Deze Week
11/09/2014

‘Als er iets is waar we elkaar in gevonden hebben, is het onze liefde voor Brussel.’ Dorothée van den Berghe (regie) en Griet Van Reeth (geluiddesign) maken na Meisje en My Queen Karo de docu 31 Haltes, over het leven van een aantal vaste reizigers van de metrolijn Erasmus-Stokkel.

De metrodocumentaire is op woensdag en donderdag te zien in de KVS.

Hoe is 31 Haltes er gekomen?
Van den Berghe: 'Ik neem heel vaak de lijn Stokkel-Erasmus. En telkens als ik op de metro zat, vroeg ik me af wat er in de hoofden van de mensen zou omgaan. Griet en ik denken op dezelfde manier na over hoe je met geluid een verhaal kan vertellen. Ik wilde op een heel tactiele manier een portret maken van enkele reizigers, hun verlangens en dromen. En omdat je in een metro heel auditief geprikkeld wordt, kwam ik snel opnieuw bij Griet uit. In de docu volgen we een zestal personages, van een Rwandese vrouw en een Franse bijenkweker tot een Afghaanse asielzoeker en Congolese danseres."
Van Reeth: "Er is ook nog Nederlander, gespecialiseerd in de aëronomie, die op het observatorium in Ukkel werkt. Hij is een beetje de observator in de metro, de persoon die de verhalen detecteert, als een satelliet die door de metro zweeft."

Is er een rode draad doorheen hun verhalen?
Van den Berghe: "Het zijn allemaal fragiele personages. Vandaar dat de docu eindigt in het Erasmusziekenhuis, als een thuishaven, waar we een verpleegster volgen. Onze personages komen uit heel verschillende hoeken van de wereld en het komt bij ieder van hen terug: Brussel is een stad die je je heel makkelijk kan toeëigenen en waar het makkelijk is om ankerpunten te vinden. Je kan er een eigenheid opbouwen en toch maak je deel uit van die stad en word je er door beschermd. We hebben alleen maar mooie contacten gehad."

En wat wordt jullie cultuurtip?
Van den Berghe: "Echolalia van Ana Torfs in Wiels. Ana is een vriendin en ze maakt prachtige installaties waarin ze foto en film combineert. Sowieso, het feit dat Ana een madame is en dat ze in Brussel woont, is voor mij al genoeg. En de film Winter Sleep van Nuri Bilge Ceylan. Ik heb die nog niet gezien, maar het is een gedeelde obsessie met Griet."
Van Reeth: "We hebben ons een beetje laten inspireren door Once Upon a Time in Anatolia, Ceylans vorige film. Vooral zijn manier waarop hij de kijker, via geluiden en kleuren, in de gedachtenstroom van de personages kan laten terechtkomen, interesseert ons. En ja, het sneeuwt ook in 31 Haltes (lacht)."

31 HALTES

data: 24/9, 20u30 en 25/9, 12u30 en 20u30.

waar: KVS, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni