© GWENFLICKR

Brusselse lobbybedrijven wassen dictaturen wit

© FM Brussel
20/01/2015

Lobbyfirma’s met kantoor in Brussel bieden hun diensten aan om praktijken van dubieuze regimes in landen als Rwanda en Nigera onder de mat te vegen. Dat blijkt uit een rapport van ngo Corporate Europe Observatory.

Volgens het rapport werken in Brussel en andere Europese hoofdsteden pr-mensen en lobbyisten “voor de meest autocratische regimes en de grootste schenders van de mensenrechten ter wereld”.

De lobbyfirma's worden vaak bevolkt door ex-werknemers van de Europese Commissie of andere Europese instellingen. Dat maakt dat ze Europa door en door kennen.

“Martelen, mensen ontvoeren, opponenten zwartmaken, en betogers vermoorden behoort allemaal tot de orde van de dag voor dictators en oorlogsmisdadigers”, zegt Katharine Aiger, de auteur van het rapport.

“Maar dat ze PR-bedrijven en lobbyisten inzetten om die misdaden onder de mat te vegen en wit te wassen, zonder enige vorm van rekenschap voor die daden, brengt de democratie in Europa te schande.”

In het rapport worden verschillende voorbeelden aangehaald. Zo zette Nigeriaans president Goodluck Johnathan spindoctors in om de omgang van zijn land met de ontvoering van 270 schoolmeisjes door terreurgroep Boko Haram in een beter daglicht te stellen.

Rusland en energiebedrijf Gazprom zouden eveneens beroep doen op lobbyisten om de rol van beide partijen in het Oekraïense conflict te verdraaien. Ook de regimes van Kazachstan, Azerbeidzjan en Bangladesh proberen via pr-firma’s onfrisse praktijken te verdoezelen.

Corporate Europe Observatory pleit ervoor om zo snel mogelijk een verplicht register voor lobbyisten in Brussel in te voeren, zoals dat als bestaat in Washington D.C.

Volgens docent en EU-expert Steven Van Hecke van de KU Leuven komt dat er ook. “Nu is er al een register, maar is dat niet verplicht”, zegt hij. “Het staat echter in het beleidsplan van de commissie-Juncker om het wel verplicht te maken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni