Verkiezingen stemhokjes 25052014

Brusselse gemeenten dringen aan op snelle beslissing over stemsysteem

© brusselnieuws.be
27/04/2015

De Brusselse en federale regering moeten snel een beslissing nemen over het kiessysteem voor de verkiezingen van 2018 en 2019. De huidige elektronische systemen moeten vervangen worden. Dat zegt de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VSGB).

De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in 2018. De organisatie is in handen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 2019 zijn er dan opnieuw regionale en federale verkiezingen.

Aangezien het materieel versleten is, moet de overheid werk maken van vervanging.

VSGB-voorzitter Marc Cools vraagt dat de knoop dringend doorgehakt wordt, zodat de gemeenten hun procedures kunnen opstarten. Wordt de beslissing uitgesteld, dan dreigt een terugkeer naar een papieren stembusgang.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen deden zich met de huidige infrastructuur zware problemen voor. Met late volledige resultaten en een procedureslag tot gevolg.

De VSGB pleit voor een elektronisch stemsysteem, op voorwaarde dat de resultaten betrouwbaar zijn en de validering ervan gewaarborgd kan worden. Terugkeren naar stemmen op papier is geen optie, wegens te traag en te arbeidsintensief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni