Tijdens Taesting Europe deze zondag gaan Brusselse expats op zoek naar hun culturele identiteit in de stad, aan de hand van hun ‘eigen’ keuken. Met zelf meegebrachte ingrediënten maken ze één Europees gerecht. De avond wordt aangevuld met artistieke performances rond migratie.

Vandaag zondag opent het GC Elzenhof vanaf 17 uur haar deuren voor de expat. In samenwerking met de gemeente Elsene en het GC Elzenhof is dit event op poten gezet door de werkgroep 'Europa', die drie culturele non‐profitverenigingen samenbrengt – ExpART, EuropaNova en Théâtre Naïf.

De werkgroep wil met haar eigen artistieke en culturele projecten zowel de expats in Elsene aanspreken als de multiculturele internationale gemeenschap in Brussel.

De idee voor het project kwam vanuit de demografische samenstelling van de gemeente, die voor een groot stuk uit expats bestaat (30%).

Culinair leitmotiv
Gebaseerd op de woordspeling 'tasting' and 'testing' gaan ze doorheen verschillende artistieke activiteiten op zoek naar hét “Europese gerecht”. Het publiek, de expats, wordt uitgenodigd om hiervoor een ingrediënt uit hun eigen keuken mee te brengen. De eigen oorspronkelijke keuken als symbool van culturele identiteit is daarmee het leitmotiv van dit evenement.

Europanova zal de Oost‐Europese cultuur en het thema van migratie in de spotlights zetten. Het project“Ulysse's gaze”, zal voorgesteld worden door Prof. Valentin Poponete (30min.). Bedoeling is om met het publiek in debat te gaan rond de verschillende onderwerpen die tijdens de voorstelling naar boven zullen komen. In een andere ruimte zullen stukken uit romans en gedichten van drie Oost-Europese schrijvers geprojecteerd worden. Zij zullen ook aanwezig zijn om hun werk persoonlijk voor te stellen aan het publiek.

Acteurs van het Théâtre Naïf zullen op verschillende momenten een voorstelling van 20 minuten geven rond drie thema's: het gebruik van de term 'expat/migrant', het concept van 'chez soi', en het idee 'opgenomen te worden door en in de stad'. De bar zal open zijn en een dj tekent ook present.

Facebook: Tæsting Europe

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni