Brusselse Climate Boat gestrand op 200 kilometer van Parijs

NC
© brusselnieuws.be
25/11/2015

Jef Van Damme en Willem Stevens, de twee Brusselse SP.A-politici die met een boot onderweg zijn naar de klimaattop in Parijs, zitten vast. Hun boot heeft panne, op tweehonderd kilometer van de Franse hoofdstad.

'De Amista', zo heet het binnenschip waarop Van Damme en Stevens als lifters mee naar Parijs varen. Of aan het varen waren, beter gezegd. Op dit moment ligt de boot aangemeerd in Valenciennes, net over de Belgische grens, op 200 kilometer van Parijs.

"De boot ligt in panne, vandaag herstellen lukt niet meer", aldus een teleurgestelde Van Damme op Facebook. "Keren we terug en nemen we de trein naar Parijs? Of fietsen we enkele dagen de ziel uit het lijf?"

Van Damme en Stevens zijn met de boot onderweg naar Parijs om binnenscheepvaart als alternatief voor het wegverkeer te promoten. “Een kleine spitsboot stoot zeven keer minder uit dan een vrachtwagen. Bij grote boten loopt dat op tot honderd keer minder dan bij wegtransport”, berekenden de SP.A’ers.

Maar dan mag de boot niet stilvallen natuurlijk. Door de tegenslag hebben Van Damme en Stevens nu beslist om met de fiets naar Parijs te gaan. "Gelukkig hadden we onze fietsen mee op de boot. We hadden vooraf gepland om elke dag met de fiets wat uitstappen te doen naar ecologische projecten die we onderweg tegenkomen, om daarna de boot weer in te halen" aldus Van Damme.

Die fietsen komen nu goed van pas, maar Van Damme en Stevens zullen nu negentig kilometer per dag moeten fietsen. "Op dit moment is het aan het regenen en er staat ook een felle wind, de omstandigheden zijn niet ideaal dus niet ideaal."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni