Brusselse burgermars tegen geweld: 20.000 deelnemers

© brusselnieuws.be
11/01/2015

De burgermars naar aanleiding van de aanslagen in Parijs waartoe allerlei organisaties hadden opgeroepen, heeft 20.000 mensen op de been gebracht. "Wij willen samenleven in Brussel en in Europa, ongeacht onze levens- of geloofsovertuiging, ongeacht onze huidskleur."

De deelnemers trokken door de stad, van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid. De politie telde 20.000 mensen. De mars wilde mensen verenigen ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, en zette zich af tegen fanatisme en geweld.

"We zijn geschokt door de bloedige misdaad van woensdag 7 januari laatstleden te Parijs, gericht tegen de redactie van Charlie Hebdo", klonk het vooraf in de oproep van de organisatoren. "Wij buigen ons hoofd voor de slachtoffers en treuren met hun dierbaren. We laten ons de wet niet spellen door de vijanden van de vrijheid."

De oproep ging uit van journalisten, cartoonisten, middenveldorganisaties, vakbonden, ondernemers, politici, professoren en verenigingen tegen racisme. Medeondertekenaars zijn onder meer Alain Deneef van Brussels Metropolitan, emeritus professor Eric Corijn, Nabil Ben Yadir (regisseur), Bie Van Craeynest (jeugdhuis Chicago), Fatima Zibouh (Empowering Belgian Muslims), tekenaar Philippe Geluck, Myriam Stoffen (Zinneke), Mourade Zeguendi en Philippe Van Parijs.

Ook vertegenwoordigers van Hart Boven Hard, de Français du Benelux, MRAX en Beci hadden hun steun toegezegd. De ambassadeur van Palestina voor de EU en België, Leïla Shahid, was eveneens aanwezig.

Buslijnen onderbroken
De mars vertrok vandaag zondag aan het Noordstation om 14.30 uur. Van daar ging het via de centrale lanen naar het Zuidstation.

De initiatiefnemers lanceerden ook een petitie.

Om 16 uur vond in Jette vervolgens een stille mars plaats vanaf het Kardinaal Mercierplein. Eindpunt was het Koningin Astridplein. De mars was georganiseerd door de 25-jarige Jetse Laura Bartholomeus.

''Ik ben net afgestudeerd als sociaal assistent. En wat er in Parijs is gebeurd heeft me diep geraakt'', zei ze aan La Capitale. ''Ik wou iets doen om hulde te brengen aan de slachtoffers, en daar is dit idee uit gegroeid.''

Eén miljoen betogers in Parijs
De voorbije dagen waren er in Brussel al heel wat solidariteitsacties naar aanleiding van de terreur in Frankrijk.

In Parijs zelf verwachtten ze zondag voor een soortgelijke mars een miljoen mensen, het werden er uiteindelijk nog veel meer. Premier Charles Michel was op de afspraak, net als heel wat andere staatshoofden en regeringsleiders zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Treinmaatschappij Thalys bood haar tickets vanuit Brussel uitzonderlijk goedkoper aan, om kandidaat-deelnemers aan de optocht in Parijs te steunen.

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Charlie Hebdo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni