Brusselse brouwerijen niet in Biermuseum

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
13/11/2014

De twee Brusselse brouwerijen - Cantillon en Brasserie de la Senne - zullen niet vertegenwoordigd zijn in het Biermuseum. Vooral de grote brouwerijen komen in beeld. Cantillon betreurt dat de echte lambiekbieren geen plaats krijgen. De manager van de Biertempel ziet stemmingmakerij uit politieke hoek.

Normaal opent de Belgian Beer Temple in 2018 in het Beursgebouw. De Stad Brussel, de Belgische Bierbrouwers en de privésector slaan daarvoor de handen in mekaar. Het gaat om een investering van minstens 30 miljoen euro.

Grote afwezigen zijn de twee Brusselse brouwers en de meeste brouwers uit het Pajottenland. Brouwerij Cantillon uit Anderlecht zal niet van de partij zijn, schrijft La Libre. Ook Brasserie de la Senne zal men niet kunnen proeven in de bier tempel, vernam brusselnieuws.be.

"Wat mij vooral pijn doet is dat de Stad Brussel en het Gewest niet eens als voorwaarde stellen dat het lambiekbier in de bier tempel zal gepromoot worden", zegt brouwer Jean Van Roy aan brusselnieuws.be. "Dat had toch gemogen, gezien het belastingeld van de inwoners van Stad en Gewest dat naar de bier tempel vloeit. Voorts wordt het project voor een groot deel gefinancierd door de Belgische Bierbrouwers. Die vereniging wordt gefinancierd door de brouwerijen à rato van hun productie. Het zijn dus vooral de grote brouwerijen die hun zeg krijgen in het project."

Van Roy (Cantillon): "Ik ga niet bedelen"
"Het interesseert ons niet om ergens in een hoekje en op louter een symbolische manier in de Beer Tempel aanwezig te zijn," vervolgt van Roy. "Ik ga niet gaan bedelen bij de initiatiefnemers. Het getuigt wel van een gebrek aan respect. Nou ja, meer reclame hebben we eigenlijk niet nodig. Brouwerij Cantillon kan niet meer bezoekers aan."

"Ook de andere artisanale brouwers van lambiek zoals Drie Fonteinen en Giradin zullen er niet zijn. Hetzelfde geldt voor traditionele stekers als Tilquin (Oude Geuze), Hanssens (lambiek) en Decam (geuze). De industriële lambieken zullen er wel zijn - Mort Subite, Belle Vue, Boon - maar die bieren zijn gesuikerd in plaats van zerp, zoals echte lambiek."

Behalve Cantillon telt Brussel nog één andere brouwerij, Brasserie de la Senne, die met het Zinnebir een bier met hoge gisting produceert. Ook Brasserie de la Senne zal niet in de Beer Temple te proeven zijn.

Krishan Maudgal: 'Dit is stemmingmakerij'
Krishan Maudgal, de manager van het project, ontkent met klem dat de kleine brouwers worden uitgesloten. "Het uitgangspunt is juist dat zo veel mogelijk brouwerijen, en liefst allemaal, deelnemen. Dat doen ze ook, zegt Maudgal aan brusselnieuws.be. In totaal doen er 30 brouwerijen mee, zoals Westvleteren, Achel, Brasserie de Silly.

"Bovendien verzet ik mij tegen het kunstmatige onderscheid tussen artisanaal en industrieel bier. We hebben een Belgische biercultuur waar we wereldwijd om geroemd worden. En waarmee zijn sommigen nu bezig? Met het zoeken naar datgene wat ons onderscheidt, naar polarisering. We willen het Belgische belevingscentrum zijn waar alle bieren in kunnen ondergebracht worden", aldus Maudgal.

"De kritiek wordt ook gestuurd uit politieke hoek, zegt Maugdal. Het gaat echt om stemmingmakerij." Zonder ze bij naam te noemen verwijst hij impliciet naar de kritiek van Ecolo-fractieleidster Marie Nagy in de Brusselse gemeenteraad. Zij heeft bij herhaling kritiek geleverd over "het wegdrummen van de kleine brouwerijen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni