© Dadaista

Brusselse bevolkingsgroei zwengelt weer aan

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
27/08/2015

Brussel telde op 1 januari van dit jaar 1.175.173 inwoners. Het gewest kreeg er in 2014 ongeveer 11.700 inwoners bij, wat gelijk is aan een groei van 1 procent. Brussel-Stad kende een spectaculaire stijging van het aantal inwoners, met 3 procent. Oorzaak is vooral de toegenomen Europese migratie.

Het Brussels gewest kreeg er in 2014 11.700 inwoners bij, wat gelijk is aan een groei van 1 procent. Dat blijkt uit de jongste bevolkingsnota van het Bisa (Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse).De bevolking is vorig jaar dus iets sneller gestegen dan in 2013 (+0,8 procent).

Meer borelingen, minder doden
Een positief geboortesaldo en internationale immigratie liggen aan de basis van de stijging. Doordat er iets meer geboortes en iets minder sterfgevallen waren dan in 2013, groeide de bevolking in 2014 op ‘natuurlijke manier’ meer aan dan in de afgelopen 25 jaar. Er kwamen zo bijna 10.000 nieuwe Brusselaars bij. Maar de internationale immigratie is verantwoordelijk voor de grootste groei en zorgt per saldo voor ongeveer 16.000 nieuwe Brusselaars.

Bovendien werden minder inwoners uit de registers geschrapt. In 2014 schrapten de Brusselse gemeenten bijna 18.000 individuen, in 2013 waren dat er nog 20.000. Het gaat daarbij meestal om mensen die het land hebben verlaten, maar dat niet hebben doorgegeven.

Ruim 13.000 Brusselaars weken uit naar andere gemeenten.

Lees verder onder de grafiek:

© BISA

Spectaculaire stijging in Brussel-Stad
Brussel-Stad kreeg afgelopen jaar 3 procent meer inwoners. Dit ligt vooral aan de toegenomen internationale immigratie in deze gemeente. Een kwart van de inwijkelingen in het Gewest komt in Brussel-Stad terecht. Het leeuwendeel van de nieuwkomers in Brussel-Stad heeft een nationaliteit van een van de EU-lidstaten.

Elsene, Sint-Lambrechts-Woluwe en Evere zagen hun bevolking met respectievelijk 1,7 en twee keer 1,3 procent aangroeien. In Brussel-Stad is de groep inwijkelingen uit de EU-15 en de nieuwste lidstaten per saldo ongeveer even groot, in Elsene primeren de expats uit de ‘oude’ lidstaten. Elsene kende vorig jaar nog een daling van de bevolking, omdat toen grote kuis werd gehouden in de registers, waarbij een flink aantal vertrokken inwoners ambsthalve werd geschrapt.

Oost-Europeanen in het noordwesten
De aanwas in de noordwestelijke gemeenten Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht, Ganshoren, Jette en Koekelberg neemt verder toe aan het gewestelijke gemiddelde van 1 procent. Evere groeit nog sneller en haalt 1,3 procent. In de afgelopen jaren trokken jonge gezinnen en masse naar deze grotendeels nog betaalbare gemeenten. Buitenlandse inwijkelingen hebben er vooral een nationaliteit uit de nieuwste, oostelijke EU-lidstaten.

Aan het andere uiterste van het spectrum zagen Sint-Joost en Schaarbeek hun bevolking allebei ietsje dalen, met -0,4 procent. "In Schaarbeek waren er minder internationale inwijkelingen, en meer schrappingen uit het bevolkingsregister", zegt Astrid Sierens van het Bisa aan brusselnieuws.be. "Bovendien verhuisden in 2014 meer inwoners naar andere Belgische gemeenten dan in het jaar ervoor." Uit Schaarbeek vertrokken ruim 3.000 mensen meer naar een andere Belgische gemeente dan er zich kwamen vestigen, wat bijna dubbel zo veel is als in Brussel-Stad of Molenbeek.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft in zijn geheel inwoners verliezen aan de andere twee gewesten. Desondanks blijft de Brusselse bevolking nog altijd sneller toenemen. Vlaanderen en Wallonië zagen hun populatie in 2014 respectievelijk met 0,5 en 0,4 procent toenemen, net als in 2013. Brussel is vaak de toegangspoort voor buitenlandse migranten, die in een volgende fase vaak naar de andere gewesten trekken, stelt het Bisa.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni