Brusselse agenten speuren naar zakkenrollers op Oktoberfest

© brusselnieuws.be
17/09/2014

Vier politiemensen gespecialiseerd in de strijd tegen gauwdiefstallen trekken dit weekend richting München om er de Duitse politie bij te staan tijdens Oktoberfest, het ultieme Duitse bierfestijn. Het gaat om leden van de Brusselse Spoorwegpolitie die dag in dag uit de strijd aangaan met zakkenrollers in en rond het Brusselse openbare vervoer.

Het team Pickpockets van de Spoorwegpolitie telt in totaal dertien agenten. Zij patrouilleren in burger in groepjes van drie en gaan voortdurend op zoek naar potentiële daders en slachtoffers. De brigade werd midden jaren 1990 opgericht naar Brits voorbeeld.

De specialisatie gaat niet onopgemerkt voorbij en het team staat tijdens grote evenementen tal van andere lokale en federale politiediensten uit het hele land bij. Zo zijn ze onder meer aanwezig tijdens de Gentse Feesten, Oostende voor Anker, de Grote prijs Formule 1 in Francorchamps.

En de expertise wordt ook in het buitenland erkend. Voor het zevende jaar op rij al stuurt de Spoorwegpolitie vier agenten naar München voor het Oktoberfest. Tien dagen lang zullen zij de politie van München bijstaan bij het beheren van maar liefst 7 miljoen bezoekers.

"Het is een evenement zoals wij er hier geen kennen", aldus hoofdinspecteur Jill Liberloo die al voor de zevende keer naar München trekt. "Tijdens het jaar zijn er normaal relatief weinig feiten van gauwdiefstal in München. Daarom komen gespecialiseerde politiediensten uit heel Europa de plaatselijke politie helpen. De trucs van de dieven zijn dezelfde als in België. Vaak zijn het goed georganiseerde rondtrekkende bendes, maar soms ook gelegenheidsdieven die snel geld nodig hebben, al dan niet voor een volgende pint."

In 2012 heeft het Belgische team in München 27 dieven gearresteerd, in 2013 18.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni