Gevolgen verhoging dreigingsniveau: gemeente per gemeente

© Belga
21/11/2015

Alle evenementen in openbare gebouwen in het gewest worden afgelast dit weekend. Het Gewest vraagt ook om geen markten of sportwedstrijden te organiseren. De maatregel moet politiecapaciteit vrijmaken voor de bewaking van gevoelige plaatsen. In Molenbeek komt er bijvoorbeeld politiebewaking van de supermarkten. Hieronder een overzicht, gemeente per gemeente.

Dat bleek na afloop van het Brusselse veiligheidsoverleg onder voorzitterschap van minister-president Vervoort. De maatregelen zijn het gevolg van de verhoging van het dreigingsniveau van 3 naar 4 in het Brussels gewest.

Een concreet overzicht:

ANDERLECHT – In Anderlecht zijn de bibliotheken gesloten op zaterdag en worden de evenementen afgelast. Ook de lessen in de "Académie de Musique" en de "Ecole des arts" gaan niet door. De IKEA en de Cora zijn gesloten. Ook de match van RSCA in Lokeren van vanavond, een risicomatch, is uitgesteld, om de volledige federale politiecapaciteit te kunnen aanspreken. Zondag gaat de markt aan de slachthuizen niet door, maar de overdekte Foodmet is wel open.

BRUSSEL-STAD – Yvan Mayeur vraagt de winkels om de deuren te sluiten in de Vijfhoek, Louiza, Naamsepoort en Elsensesteenweg. In de Nieuwstraat en City 2 gaan de winkels geleideljjk aan dicht. Cafés en restaurants rond de Beurs is ondertussen aangeraden om de sluiten vanaf 18 uur. De hele dag bleef ook de Koninklijke Bibliotheek op de Kunstberg dicht. De concerten in de AB zaterdag en zondag zijn afgelast.

ELSENE – Winkels en zalen waar veel volk komt wordt aangeraden om te sluiten. Ook Flagey schrapt alle voorstellingen vanavond. De markt op het Flageyplein is vervroegd stopgezet en gaat zondag niet meer door. Het zwembad is dicht. De VUB schrapt alle lessen. Aan de ULB gaan de lessen, symposia en examens wel door. Villa Empain blijft dicht.

ETTERBEEK- Zwembad en sportcentra zijn gesloten. Ook culturele centra zoals de theaterzaal Saint-Michel en Le Sengher zijn dicht. Er zijn geen sportwedstrijden vandaag. Voor de cafés en restauratns kijkt burgemeester Vincent De Wolf geval per geval.

SINT-AGATHA-BERCHEM/GANSHOREN: Basilix gesloten sinds 13.30 uur, opening Nederlandstalige bibliotheek in Ganshoren afgelast (was voorzien in GC De Zeyp)

JETTE – De zondagmarkt is geannuleerd, zodat de politie zich kan concentreren op de terreurdreiging. Het eetfestijn van het Sint-Pieterscollege is afgelast. Het UZ Brussel blijft toegankelijk via slechts één ingang.

OUDERGEM - Alle gemeentelijke sportcentra van Oudergem zijn dicht.

SCHAARBEEK – Alle sportevenementen zijn afgelast. Het treinmuseum is dicht. Zwembad is sinds 14 uur gesloten en de voetbalstadia zijn dicht. De burgemeester raadt ondertussen ook de handelaars van de Brabantstraat aan om de deuren te sluiten.

SINT-GILLIS – De Zuidmarkt is geanuleerd, net zoals de markt op het Voorplein. Activiteiten met veel volk worden afgelast, maar burgemeester Picqué wil niet zo ver gaan dat hij alle cafés, restaurants en kleinhandel sluit. “Het is geen staat van beleg."

SINT-JANS-MOLENBEEK – Burgemeester Françoise Schepmans (MR) heeft beslist om de voetbalmatchen van Whitestar en RWDM af te gelasten. Ook de hockeymatch van Daring gaat niet door. De wekelijkse zondagsmarkt gaat niet door. De federale overheid stelt tien militairen ter beschikking van de gemeente. Volgens korpschef Johan De Becker zullen deze militairen ingezet worden aan de supermarkten van Sint-Jans-Molenbeek. Ook de bibs, wijkhuizen en de culturele centra gaan dicht.

SINT-PIETERS-WOLUWE – Cinema Stockel, Stockel square, het cultureel centrum, het zwembad en sportcentrum sluiten de deuren, net zoals de bibliotheken.

SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE – Het Woluwe Shopping Center is dicht. Ook alle sportcentra en -terreinen.

UKKEL – Alle culturele en sportactiviteiten zijn afgelast. Het zwembad Longchamp is dicht. Burgemeester Armand De Decker (MR) raadt restaurants en cafés aan om activiteiten met veel volk niet te laten doorgaan.

WATERMAAL-BOSVOORDE – Burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) heeft alle openbare gebouwen, zwembad, sportcentrum en cultuurcentrum gesloten. De zondagsmarkt is afgelast, net zoals de Kerstmarkt van volgende week.

Zondag meer duidelijkheid om 17 uur
De korpschef van de zone Brussel Hoofdstad Elsene coördineert de zes politiezones in het terreurdossier. Morgen om 17 uur zal de Gewestelijke Veiligheidsraad opnieuw samenkomen om op grond van de actualiteit de maatregelen te beoordelen en na te gaan of er nieuwe initiatieven genomen moeten worden.

Vervoort roept de Brusselaars nog op om "in de eerste plaats voorzichtig te zijn, maar ook het vertrouwen te behouden", en de aanbevelingen van het crisiscentrum op te volgen. De minister-president zal de bevolking op regelmatige basis over de toestand informeren, besluit hij.

Bekijk hier de extra nieuwsuitzending van tvbrussel over de terreurdreiging.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni