Brussels rusthuis voor Alzheimerpatiënten in de maak

EVC
© brusselnieuws.be
03/12/2013

Het OCMW van de stad Brussel opent midden 2016 een gespecialiseerde instelling voor Alzheimerpatiënten. Volgens voorzitter Yvan Mayeur gaat het om een Belgische primeur. Daarvoor wordt het voormalige rusthuis van de Verenigde Godshuizen in de Cellebroersstraat verbouwd.

OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) stelde het project dinsdag voor. Hij wees erop dat in de rusthuizen van het Brusselse OCMW twee derde van de bewoners aan seniele dementie lijdt, terwijl 45 procent verschijnselen van desoriëntatie in tijd of ruimte vertoont. Dat is een symptoom van Alzheimer.

"De dringendheid om structuren op te zetten die specifiek bedoeld zijn voor de opvang van die bejaarden is dus reëel", zei Mayeur.

Een werkgroep moet het project nu verder uitwerken.

Vast staat dat er 129 bedden komen, gespreid over zeven verdiepingen. "We hebben een bouwvergunning", zegt Yvan Mayeur aan brusselnieuws.be. "De offertes lopen nu binnen. Bedoeling is om de werken in april van 2014 te beginnen. Het centrum zou dan in de helft van 2016 openen."

De kostprijs van het project is nog niet bekend.

Ook de winkels die zich nu bevinden aan de voet van het huidige rusthuis de Verenigde Godshuizen worden vernieuwd. Dat rusthuis sloot zo'n vijf jaar geleden de deuren. Het herbergde nadien een tijdje de bewoners van het Schaarbeekse rusthuis De Kriekelaar tijdens zijn verbouwingswerken. Momenteel verblijven er zo'n 300 daklozen in het raam van de winteropvang van federaal staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni