MannekenBeasts2

Brussels Manneken Beasts: enige mannelijke roller derby club

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
05/11/2014

De naam van de eerste en momenteel enige mannelijke roller derby ploeg van de hoofdstad liegt er niet om: Brussels Manneken Beasts. Een ploeg die, net als de stad die ze vertegenwoordigt, kosmopolitisch genoemd mag worden.

Roller derby kan je nog het best omschrijven als rugby op wieltjes. “Roller derby is een do-it-yourself sport en zo kan je de club ook omschrijven,” vertelt Nathalie Thirionet (25), hoofdscheidsrechter en tijdens wedstrijden bench coach van de ploeg. “Het zijn gasten die passievol bezig zijn met alle aspecten van de club. Buiten de trainingen komen we ook regelmatig samen, bijvoorbeeld om naar Amerikaanse wedstrijden te kijken.”

De Brussels Manneken Beasts openden zowat een jaar geleden de inschrijvingen en zijn vandaag met vijftien. Een hoopgevende evolutie, al zijn nieuwe leden zeker nog welkom. Geïnteresseerden mogen gewoon binnenspringen tijdens een training.

“We kunnen hen spijtig genoeg niet ontvangen op een vaste thuisbasis, want die hebben we nog niet. Een week op de twee mogen we op het veld van de Brussels Pixies (damesploeg, red.) trainen, in het Vander Puttenstadion. Maar we zijn dus nog op zoek naar een vaste locatie. Eigenlijk hebben we gewoon een grote ruimte en een dak boven ons hoofd nodig. Meer niet.”

“Onze club trekt mensen van diverse horizonten aan. Het is nogal kosmopolitisch. Je hebt bijvoorbeeld iemand als Raf: een Duitser die in Brussel werkt en zo bij ons terecht is gekomen. Verder komen ook regelmatig Erasmusstudenten meespelen.”

De combinatie van buitenlanders, Brusselaars die voor de nationale ploeg spelen en beginnelingen levert een leuke groep op die een goed niveau haalt. Dat bewezen ze op 25 oktober, toen ze hun eerste wedstrijd wonnen van de Mons’ter Munch Derby Dudes. “Dat was de eerste van verschillende vriendschappelijke wedstrijden die we gaan spelen. Competitie staat dit jaar nog niet op het programma.”

“De sport ontwikkelt zich in Brussel en we hopen op die golf mee te gaan. Er beginnen nu ook mensen naar de wedstrijden te komen die niet meteen tot de vriendenkring van de spelers behoren (lacht). Onze volgende doelen zijn tot de competitie van de Men’s Roller Derby Association toetreden en, uiteraard, een thuisbasis vinden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni