Brussels Kamerlid verontwaardigd over 'seksisme' van collega

© brusselnieuws.be
22/10/2014

Nieuw Kamerlid Nawal Ben Hamou (PS) beschuldigt haar MR-collega Jean-Jacques Flahaux van seksisme nadat hij na haar eerste tussenkomst een opmerking maakte over Ben Hamous uiterlijk, en eraan toevoegde dat "ze een beetje zoals Alice in Wonderland is". "Ik ben geen Barbie", reageert Ben Hamou.

Ben Hamou (27), PS-Kamerlid verkozen in Brussel, hield haar eerste interventie over het belang van het behoud van het sociaal overleg, en uitte kritiek op het plan om de verloning van ambtenaren op basis van verdiensten te baseren. Ze begon haar betoog met de vaststelling dat 'deze regering niet van vrouwen houdt'.

Na afloop kreeg het op één na jongste Kamerlid een daverend applaus. Maar ook meteen reactie van Jean-Jacques Flahaux (MR): “Ik moet onze nieuwe collega feliciteren. Ze praat goed. Ze is intelligent. En ik kan het me permitteren: ze is knap ook.”

Kamervoorzitter Siegfried Bracke vroeg Flahaux of hij verder nog iets te zeggen had, waarop die antwoordde: "Maar ze is ook een beetje zoals Alice in Wonderland. Ik kan alles onderschrijven wat ze hier heeft gezegd, ook over de benoemingen, maar het is in tegenspraak met het beleid van de PS in Wallonië."

Het zijn commentaren die in Franstalig België doen denken aan de zaak-Duflot in Frankrijk. In juli 2012 werd de toenmalige groene minister van Huisvesting Cécile Duflot door UMP-parlementsleden nagefloten toen ze het halfrond betrad in een (uiterst zedige) fleurige jurk.

Flahaux is homoseksueel en rechtvaardigde op die manier achteraf zijn tussenkomst. “Het was dus geen seksistische opmerking, want het komt niet van een heteroman”, zei hij in La Capitale. (…) “Maar anderzijds, als een man knap zou zijn, waarom zou ik dat ook niet mogen zeggen.”

De opmerking over 'Alice in Wonderland' noemt hij inhoudelijk, een reactie op haar betoog.

'Misselijkmakend dat hij het enkel over mijn uiterlijk heeft'
Ben Hamou is verontwaardigd en krijgt veel bijval op de sociale media.

"Dat hij homoseksueel is, wist ik niet, maar het rechtvaardigt zijn uitspraken niet. Ik wou in de Kamer de werknemers en de ambtenaren verdedigen. Ik vind het misselijkmakend dat een volksvertegenwoordiger het enkel over mijn uiterlijk heeft. (…) Ik ben de vertegenwoordiger van de burger in het parlement, en geen Barbie. Ze moeten stoppen met het voortdurend over mijn uiterlijk te hebben.”

“In de regering die we momenteel hebben zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Dit toont eens te meer hun mentaliteit en manier van denken aan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni