Brussels Cycling Classic

Brussels Cycling Classic: koersen buiten categorie

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
02/09/2015

Ondanks zijn naam is de Brussels Cycling Classic nog niet uitgegroeid tot een volwaardige klassieker. Die ambitie willen de organisatoren komende zaterdag kracht bij zetten. 'Het is onze ambitie om nog meer in de stad te rijden en Brussel nog meer in de picture te zetten.'

“De beelden van de finish, met het Atomium in de achtergrond, waren prachtig,” vertelt Emiel Jansens van het organisatiecomité over de editie van 2014. “Jammer genoeg zullen we die beelden dit jaar niet te zien krijgen. De streep zal net als vroeger aan de Houba De Strooperlaan liggen, omdat de finish van vorig jaar de klanten van sommige zaken blijkbaar te veel stoorde.”

Jansens zegt dat met de nodige spijt. Zelfs al heeft de finish voor het Koning Boudewijnstadion heel wat mooie momenten opgeleverd – denk maar aan de overwinningen van Robbie McEwen en Tom Boonen –, toch wou de organisatie opnieuw een eindmeet op de Heizelsite. Het toont de ambitie om met deze wedstrijd te groeien. “We willen een klassieker worden, maar daarvoor moet je aan bepaalde vereisten voldoen. We zijn wel al opgeklommen tot de klasse buiten categorie, net onder de klassiekers. Een finish aan het Atomium is een meerwaarde voor de uitstraling van de wedstrijd.”

“Het zou ook helpen indien de koers op zondag zou mogen plaatsvinden. Maar dat is geen evidente zaak in een grootstad als Brussel. Toch is het onze ambitie om nog meer in de stad te rijden en Brussel nog meer in de picture te zetten. Dat is iets dat je moet opbouwen. Brussel is trouwens een van onze grootste sponsors. En dat terwijl een gemeente als Dilbeek tweeduizend euro vraagt om over hun grondgebied te mogen rijden. Dat doen we niet.”

Geen Greipel dit jaar
Zelfs al kan het nog beter, zaterdag kunt u aan den lijve ondervinden dat de Brussels Cycling Classic onze hoofdstad toch al mooi in beeld brengt. Denk maar aan de mooie start aan het Jubelpark. Jansens raadt het alle fietsfanaten aan. “Je kunt er de ploegenvoorstelling meemaken, de renners en hun materiaal van dichtbij zien, enzovoort. Dat zijn zeer leuke momenten.”

De Brussels Cycling Classic is een koers voor sprinters, maar André Greipel zal deze keer niet winnen. De Duitser die de voorbije twee edities op zijn naam schreef, is er niet bij. Dat opent perspectieven voor andere snelle jongens zoals Marcel Kittel, Arnaud Démare, Kenny Dehaes, Giacomo Nizzolo, Francesco Chicchi, Yauheni Hutarovich, Michael Van Staeyen en Danilo Napolitano. Ook Tom Boonen staat aan de start.

Parcours
Voor de derde keer op rij wordt het vertrek gegeven in het Jubelpark. Van daaruit gaat het richting Vossemberg waar na 12 kilometer de eerste van dertien hellingen ligt. Na de Smeysberg wordt verder koers gezet richting het zuiden naar Genappe waar zich met de Grand'Route de derde beklimming situeert. In de buurt van Nijvel wachten nog eens zes hellingen om vanaf Waterloo de eigenlijke finale in de te trekken met respectievelijk de Chaussée d'Alsemberg, de Alsemberg, de Bruine Put en de Menisberg. Daar is het nog veertig kilometer tot aan de nieuwe aankomstzone op de Houba de Strooperlaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni