Brussels Aquarium met sluiting bedreigd

© brusselnieuws.be
21/05/2015

Het Brussels Aquarium in Koekelberg, met een grote collectie zeldzame vissoorten en amfibieën, is met sluiting bedreigd. Nadat eerder de Franse Gemeenschap de subsidiekraan dichtdraaide, verliest het museum nu ook een Gewestsubsidie.

De toekomst van het aquarium ziet er niet rooskleurig uit. Brussels Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) heeft zopas beslist om de subsidies voor milieueducatie via het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) te schrappen. Het ging om een jaarlijks bedrag van 4.000 tot 5.000 euro. Vorig jaar al had de Franse Gemeenschap de museale subsidies geschrapt. Het aquarium vreest ook geen subsidie meer te krijgen vanuit de bevoegdheid Landbouw van het Brussels Gewest.

Het aquarium maakt zich het meeste zorgen over zijn pedagogische functie en het wetenschappelijk onderzoek. Dat zegt ook mede-oprichtster Daniëlle Roose aan FM Brussel: “We kweken als enige in Europa een welbepaalde vissoort uit Madagascar. Ook kweken we amfibieën. Als we daar geen financiering meer voor krijgen, dan kunnen we dat niet meer doen."

Het is niet de eerste keer dat de subsidies voor het aquarium uitblijven. In 2007 kloeg het Aquarium iets soortgelijks aan, maar tot nu hebben ze dus het hoofd boven water kunnen houden. Mede dankzij de bezoekers, zo'n 25.000 per jaar.

In september bestaat het aquarium in Koekelberg 10 jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni