Brussels Airlines herneemt vluchten naar ebolagebied

© FM Brussel
27/08/2014

Brussels Airlines vliegt vanaf vandaag opnieuw naar Guinee, Liberia en Sierra Leone, de West-Afrikaanse landen waar de ebola-epidemie woedt. Maar het personeel is ongerust en vraagt speciale maatregelen op de vluchten.

De vluchten waren enkele dagen geschorst omdat Senegal geen vluchten uit die landen meer wou toelaten. Brussels Airlines maakte daar een tussenstop, maar vliegt nu terug rechtstreeks.

"We hernemen onze vluchtoperaties vooral om humanitaire redenen", zegt Geert Sciot van Brussels Airlines. "Op Zaventem staat meer dan 50 ton aan medische hulpgoederen klaar om over te vliegen. Er is ook VN- en medisch personeel dat wil vertrekken."

Link met de wereld
Brussels Airlines is een van de slechts drie luchtvaartmaatschappijen dit op dit moment nog naar de getroffen West-Afrikaanse landen vliegen. Buurlanden als Senegal, Ivoorkust en Guinee-Bissau hebben de grenzen afgesloten met de drie landen, die zelf ook hun grenzen hebben gesloten.

Hulporganisaties reageren opgelucht nu Brussels Airlines de vluchten herneemt. "Wij hebben al 350 internationale medewerkers met dit soort vluchten naar de drie getroffen landen gebracht", zegt Eva Kongs van Artsen Zonder Grenzen. "Daarnaast hebben we momenteel ter plekke honderd mensen aan de slag, die ook naar huis moeten kunnen terugkeren. Voor ons is het dus van het grootste belang dat we gebruik kunnen maken van dit soort vluchten."

De vakbonden eisen intussen garanties voor de veiligheid van het personeel bij Brussels Airlines. Het personeel vraagt onder meer een evacuatieplan voor het personeel bij panne, en een temperatuurscan van passagiers na de vlucht. Morgen stelt de directie een aantal maatregelen voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni