© Els De Nil

Brusselnieuws-journalist Eric Vancoppenolle overleden

Kris Hendrickx
© brusselnieuws.be
22/07/2015

Onze collega Eric Vancoppenolle (47) is afgelopen zondag overleden in de VS. We herinneren hem als een warme, enthousiaste journalist met een groot hart voor cultuur en de stad.

Eric werd zondagnacht gegrepen door een auto in Denver, Colorado. De bestuurder had gedronken, reed veel te snel en pleegde vluchtmisdrijf. Eric was op slag dood, de chauffeur werd later ingerekend.

Op de redacties van de Vlaams-Brusselse Media werd woensdagochtend met verbijstering gereageerd op het nieuws. Eric zou vandaag opnieuw aan de slag gaan na een vier weken durende rondreis met zijn vriendin in de VS. In de plaats van een collega met vakantieverhalen kwam een telefoontje met heel slecht nieuws.

Cultuurminnaar
Met Eric Vancoppenolle verliest de redactie van brusselnieuws.be een gedreven collega, voor wie de adjectieven ‘warm’ en ‘enthousiast’ wel uitgevonden leken. Eric had een gave voor menselijk contact. Geen ander wist mensen op straat aan te spreken zoals hij dat deed in onze reeks ‘Humans of Brussels’. Niemand anders wist ze op zo korte tijd te overtuigen om in hun ziel te laten kijken.

Eric was ook een cultuurminnaar en -kenner in al zijn vezels. Thuisblijven stond niet in zijn woordenboek. In plaats daarvan schuimde hij expo’s, filmvoorstellingen en concerten af. In Brussel, maar evengoed in het – vaak Duitse – buitenland. "En, welk Duits museum was het dit weekend?", was zowat onze vaste openingszin op maandag.

Met Eric verliezen we ook een collega met tonnen ervaring. Van persattaché van wijlen Jos Chabert over jaren bij Het Nieuwsblad tot Belga en Bozar of Woestijnvis, de geboren Brusselaar Eric had het allemaal gedaan. In het Flageygebouw waren de voorbije vier jaar al zijn tweede passage. Eric was immers ook vier jaar reporter voor FM Brussel.

Reacties
Ook Franstalige Brusselse media hebben Erics overlijden gemeld. Brusselse politici die Eric persoonlijk kenden, reageren vol ongeloof op de sociale media.

Vrienden sedert we 12 waren, onze broeken samen op de Brusselse schoolbanken versleten. Veel geduld samen, veel gelachen, tot voor nog. Fijne vriend en journalist pur sang.Goede vaart, Coppi.

Posted by Sven Gatz on woensdag 22 juli 2015

Verdrietig nieuws. RIP Eric Vancoppenolle: nieuwsgierige, snel enthousiaste man, met een ontembaar naïef ongeduld. http://t.co/BbD7P4PoBW

— Steven Vanackere (@StevenVanackere) July 22, 2015

Verschrikkelijk nieuws . Mijn gedachten gaan nr zijn dierbaren. Beste Eric ik zal jouw gesprekken over cultuur missen http://t.co/aOlN5UScMU

— Annemie Maes (@annemiemaes46) July 22, 2015

Onze gedachten zijn bij de vrienden en familie van Eric.

Eric, we missen je nu al.

© SaS

De reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni