Brusselaars zijn solidair met vluchtelingen in Calais

NS
© brusselnieuws.be
28/08/2015

Vanuit Brussel vertrekt volgende vrijdag een karavaan auto’s richting Calais. Ze zullen volgeladen zijn met goederen die de vluchtelingen daar in de jungle – zo wordt het kamp er genoemd – goed kunnen gebruiken. Momenteel gaat het om een tiental auto’s, maar daar komen er de komende dagen ongetwijfeld nog bij.

De Facebookgroep ‘Wij gaan naar Calais en nemen mee…’ is twee weken geleden opgericht. De pagina roept sympathisanten op om tenten, slaapzakken, kookgerei, gsm’s, mannenkleding, dekens en tal van andere voorwerpen in te zamelen.

Dat gebeurt in een groot aantal Vlaamse steden. Voor Brussel is het huis van de Libanese Nadine Farah Naffah een inzamelpunt.

In haar huis in Vorst heeft ze tot nog toe vooral veel kleren verzameld. “Het is nu ook belangrijk om schoolmateriaal te doneren: boeken en lesmateriaal in het Engels en Frans. Want de vluchtelingen willen een school oprichten. Naast materiaal om tenten te bouwen, hebben ze ook GSM’s, telefoonkaarten, smartphones en laptops nodig. Want alleen dankzij dat materiaal kunnen ze blijven berichten over de stand van zaken in de jungle.”

Vertrouwen in de mensheid
Nadine Farah Naffah is voorbereid op de miserie die haar in Calais te wachten staat, doordat ze zelf in oorlog geleefd heeft. “Ik ben al lang politiek actief en heb al veel meegemaakt, maar de reacties van de mensen die willen doneren en meerijden naar Calais geven me opnieuw vertrouwen in de mensheid. De meeste mensen die me contacteren zijn apolitiek. Ze willen helpen omdat ze vanuit het mens-zijn andere mensen zien lijden.”

Naffah, die ook Arabisch praat, wil niet louter de goederen deponeren en weer vertrekken, maar ter plaatse ook praten met de vluchtelingen en hun uitleggen waarom ze deze steun krijgen.

Wordt internationaal vervolgd
De actie is gepland op 4 en 5 september. Er zijn twee inzamelpunten in Vorst en een nabij Thurn & Taxis. Op 19 september is er een internationale hulpactiedag. Mensen uit het VK, Frankrijk, Nederland, Duitsland en België trekken dan massaal met hulpgoederen naar Calais.

De volledige lijst met hulpgoederen die welkom zijn, is hier te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni