Brusselaars springen in de bres voor vluchtelingen

KV
© brusselnieuws.be
02/09/2015

Dankzij de vele giften is materiële hulp voorlopig niet meer nodig voor de vluchtelingen in het Maximiliaanpark, maar heel wat Brusselaars proberen ook op andere manieren te helpen. Door een tijdelijke slaapplaats aan te bieden bijvoorbeeld. Volgens Vluchtelingenwerk is opvang echter de taak van gespecialiseerde hulpverleners.

De Schaarbeekse Veerle Smet kan het niet langer aanzien dat er elke dag tientallen mensen overnachten in het park voor de Dienst Vreemdelingenzaken en besliste daarom zelf actie te ondernemen met een paar vrienden. Veerle heeft momenteel zelf geen extra bed ter beschikking. Daarom verzorgt ze onder meer het vervoer van asielzoekers aan de Dienst Vreemdelingenzaken naar vrienden die wel nog ruimte hebben. Zo bracht ze gisteren een jonge Syriër naar vrienden. "Hij was al meer dan een maand onderweg. Hoewel de communicatie moeilijk verliep was hij zichtbaar dankbaar voor de opvang en zijn eerste douche in dagen."

De Schaarbeekse heeft nu een facebookgroep opgestart Welkom Refugee Bienvenue. Op die pagina hoopt ze gelijkgestemde zielen te vinden die vluchtelingen voor een nacht willen opvangen. “Die mensen komen na een lange en moeilijke reis eindelijk toe in Brussel . We willen hen wat hoop geven in plaats van dat ze de nacht moeten doorbrengen op de stoep van Dienst Vreemdelingenzaken.”

Normaal voorziet Samusocial de noodopvang in Brussel, maar tijdens de zomer heeft de organisatie maar één gebouw aan de Anderlechtsepoort. Dat zit momenteel overvol. Fedasil heeft het opvangcentrum in Sint-Pieters-Woluwe opnieuw geopend en over het hele land worden er bijkomende opvangplaatsen gecreëerd, maar dat is voor asielzoekers die al geregistreerd zijn. Momenteel is de vraag echter groter dan de verwerkingscapaciteit. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is echter niet van plan om meer dan 250 asielzoekers per dag te laten registreren. De nieuwkomers die achteraan in de rij staan moeten het zelf maar zien te rooien. “Als wij als burgers dan kunnen helpen”, zo redeneert Veerle Smet, “waarom niet?”

Coördinatie
Plateforme citoyenne de soutien aux refugiés Bruxelles is dan weer een initiatief van de Elsense Elodie Francart en haar vrienden. Toen ze zelf tenten en thee ging uitdelen in het Maximiliaanpark kwam ze verschillende mensen tegen die de gestrande asielzoekers wilden helpen. Via haar facebookgroep wil ze alle initiatieven bundelen en coördineren. “Want samen staan we sterker”, aldus Elodie. De facebookpagina telde donderdagnamiddag al 6.000 likes.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt het mooi dat er burgerinitiatieven ontstaan maar waarschuwt toch voor het zelf opvangen van asielzoekers. “Vaak hebben deze mensen traumatische gebeurtenissen achter de rug, en hebben ze een moeilijke reisweg afgelegd. Ze zitten nog in de asielprocedure en weten nog niet of zij ook in België zullen kunnen blijven. Zo heeft het ontvangen van een negatieve beslissing een zware impact op een asielzoeker, die hiervoor best begeleid wordt door gespecialiseerde hulpverleners", zegt de woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De organisatie onderzoekt momenteel hoe er een goede begeleiding van de gastvrije gezinnen en de erkende vluchtelingen kan zijn. Vluchtelingenwerk is daarvoor nog op zoek naar financiële middelen voor de ondersteuning van gezinnen en de professionele begeleiding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni