Brusselaars betuigen steun aan gevangene Ali Aarrass

© brusselnieuws.be
28/10/2015

Zo'n tweehonderd mensen hebben zich woensdagmiddag voor de Marokkaanse ambassade verzameld om hun steun te betuigen aan Ali Aarrass. Dat is een Marokkaanse Belg die in de gevangenis zit in Marokko. Hij werd tot twaalf jaar cel werd veroordeeld voor terroristische activiteiten, maar die veroordeling is omstreden.

Volgens zijn advocaten in België werd Aarrass gedwongen om te bekennen en is hij door de Marokkaanse veiligheidsdiensten gemarteld. Hij zou bovendien geen eerlijk proces hebben gekregen. De VN eisen zijn vrijlating en ook Amnesty International deed eerder deze maand een oproep tot actie.

"Ali Aarrass heeft nooit in Marokko gewoond. Hij is een echte Belg, maar heeft een dubbele nationaliteit omdat zijn vader Marokkaan is. Hij spreekt zelfs geen Arabisch", vertelt woordvoerder Julie Jaroszewski van het 'Collectif de soutien à Ali Aarrass' aan brusselnieuws.be. "Het is daarom erg pijnlijk dat België hem in de steek laat." Het collectief vraagt al jaren aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) om tussen te komen in dit dossier. Vierendertig parlementariërs hebben zich al achter die vraag geschaard.

Ali Arraass ging 65 dagen geleden in hongerstaking om aandacht te vragen voor zijn zaak. Gisteren werd hij in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis van Rabat. "We weten niet hoe het vandaag met hem gaat en vrezen het ergste", laat Julie Jaroszewski weten. De zus van Ali, Farida Aarrass, kondigde tijdens de manifestatie aan vanaf vandaag in hongerstaking te gaan voor haar broer.

Op de manifestatie waren naast veel Belgische Marokkanen en Belgen ook veel mensen uit de Turkse gemeenschap aanwezig. Van de parlementariërs tekende Jamal Ikazban (PS) present.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni