Brussel zet geiten van kinderboerderij in tegen invasieve plant

30/09/2015

Twee Brusselse stadsgeiten zijn door de groendienst 'aangeworven' om terreinen die overwoekerd zijn door de Japanse duizendknoop af te grazen. Dat is een invasieve exoot die inheemse plannen verdringt. De Stad hoopt met de inzet van de geiten de plant over een paar jaar klein te krijgen.

De Stad Brussel heeft een originele oplossing gevonden om de wildgroei van invasieve exotische planten aan te pakken. Kaly en Ryme, twee geiten van de boerderij in het Maximiliaanpark aan IJzer maken nu ruim een maand deel uit van de dienst Groene Ruimten van de Stad Brussel. De geiten worden ingezet om het onkruid her en der op de begraafplaats van Brussel af te grazen.

Kaly en Ryme worden specifiek ingezet om komaf te maken met de welbekende woekerende Japanse duizendknoop. De Japanse duizendknoop is praktisch onverwoestbaar, meldt de Stad. Als er ook maar een klein stukje plant achterblijft, groeit er binnen de kortste keren weer een heel bosje.

De enige manier om deze invasieve plantensoort effectief te bestrijden, is om ze verschillende keren per jaar te verwijderen, waardoor die verzwakt. “Vandaar het idee om geiten in te zetten”, stelt Ahmed El Ktibi (PS), schepen van Milieu en Groene Ruimten in een persbericht. “De ingenieurs van de dienst Groene Ruimten stelden voor om de dieren op proef aan te werven.”

Ook voor stadsbos Neder-Over-Heembeek
De twee geiten werden op 7 augustus naar de begraafplaats gebracht en een maand later hebben ze ongeveer de helft van het terrein (3 tot 4 are), dat voornamelijk bedekt was met Japanse duizendknoop, afgegraasd.

Volgens Ahmed El Ktibi zijn de resultaten bijzonder bemoedigend. "We willen nu nog een stap verder gaan en dus nieuwe viervoetige hulptroepen laten aanrukken op andere overwoekerde plaatsen, zoals het stadsbos van Neder-Over-Heembeek."

De geiten zullen nog een maand op de begraafplaats van Brussel aan de slag blijven voor ze naar de boerderij in het Maximiliaanpark worden teruggebracht. In het voorjaar keren ze weer terug om af te rekenen met de eerste nieuwe scheuten. De schepen hoopt de wildgroei van de Japanse duizendknoop op die manier na een paar jaar te verminderen of de plant helemaal uit te roeien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni