Brussel zet aanspreekpunt op rond Syriëstrijders

© tvbrussel
21/01/2015

Het Brussels Gewest zet een centraal aanspreekpunt op rond Syriëstrijders. Heel wat Brusselse gemeenten tellen nogal wat teruggekeerde strijders op hun grondgebied: Molenbeek heeft er (minstens) 30, Schaarbeek 14 en Brussel-Stad 9.

Dat bleek woensdagavond op de eerste bijeenkomst van de Brussels Coördinatiecel Radicalisering. Minister-president Rudi Vervoort (PS) zat daarvoor samen met de burgemeesters van Brussel-Stad, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek. Ook de korpscheffen van de betrokken politiezones zaten aan tafel, evenals preventie-ambtenaren van de gemeenten. Het zijn ook die gemeenten die al een radicaliseringsambtenaar hebben aangesteld, omdat er teruggekeerde Syriëstrijders in hun gemeente wonen.

Nieuw is de oprichting van een centraal aanspreekpunt rond Syriëstrijders. Die komt er in de schoot van het reeds bestaande Brussels Observatorium voor Veiligheid en Preventie.Ouders kunnen er met al hun vragen terecht.

De burgemeesters dringen aan op concretere informatie vanwege de federale overheid en justitie over hoe gevaarlijk de teruggekeerde strijders zijn. Burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) van Schaarbeek stelt voor om alle teruggekeerde strijders verplicht voor de rechter te laten verschijnen. Op basis van een psycho-sociaal onderzoek zou dan de het veiligheidsrisico van de betrokkene in kaart kunnen gebracht worden. Op die manier kan de politie beter prioriteiten vastleggen.

Op dit moment krijgen de burgemeesters van de federale overheid enkel een lijst over mogelijke Jihadstrijders en van effectieve terugkeerders. Wat ze precies in Syrië hebben gedaan wordt daarin niet vermeld.

Het is nu aan het Brusselse Gewest, meer bepaald minister-president Rudi Vervoort, om de Brusselse verzuchtingen met de federale overheid te bespreken.

Bekijk de reportage van tvbrussel.

.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni