Jongeren in de stad

Brussel werkt aan eigen regels rond uitkering voor jonge werklozen

GDC, SDS
© brusselnieuws.be
23/04/2015

Actiris vreest dat de groep Brusselse jongeren die werkt noch een opleiding volgt (zogenaamde NEETS) groter zal worden nu de inschakelingsuitkering federaal wordt beperkt. Brussels minister van Werk Gosuin (FDF) werkt daarom aan een eigen 'inschakelingscontract', dat de groei van het aantal NEETs moet indijken.

Jongeren die anderhalf jaar werkloos zijn, zullen een gepaste job van bepaalde duur krijgen. Wie daarna niet meteen aan de slag kan, zou een Brusselse uitkering krijgen.

In piekjaar 2012 was nog bijna 20 procent van de Brusselse vijftien- tot vierentwintigjarigen een NEET (Not in Education, Employment, or Training). Vorig jaar was dat aandeel gezakt tot 15,8 procent blijkt uit cijfers van Eurostat die vandaag worden besproken op een seminarie. Maar alleen al om privacyredenen is het erg moeilijk een precies cijfer te plakken op de grootte van de groep.

Nochtans zijn de NEETs een groep die beleidsmakers grote zorgen baart. “Een deel van hen zijn bij ons ingeschreven als werkzoekende”, zegt Sander Laridon van Actiris aan brusselnieuws.be.

“Maar er is ook een groep die verdwijnt uit de statistieken. Een 17-jarige die stopt met school bijvoorbeeld, en zich niet inschrijft. Op die groep hebben wij geen zicht.”

Actiris vreest dat die groep zal groter worden nu de inschakelingsuitkering gestopt wordt voor wie ouder is dan 24 of, in de groep van de -21-jarigen, voor degenen zonder diploma. Wie geen geld meer ontvangt, wordt bovendien automatisch geschrapt uit de databanken van het werkgelegenheidsagentschap. Als de geschrapte jongeren nog loopbaanbegeleiding willen krijgen, moeten ze zelf de stap zetten om zich opnieuw in te schrijven bij Actiris.

Allochtonen met universitair diploma
Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris, vroeg op de conferentie aan federaal vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) of de beperking van de inschakelingsuitkering niet net tot meer NEETs zal leiden.

"Om een voorbeeld te noemen: een jongere die naar België gemigreerd is, en door taalachterstand een jaar vertraging oploopt in het secundair. Iedereen wil dat die gaat studeren. Maar als hij een universitaire opleiding volgt van vijf jaar, is hij 24 wanneer hij klaar is, en dus te oud voor een inschakelingsuitkering. Als hij dan niet meteen werk vindt, komt die niet zo snel naar Actiris."

"Die jongere gaat zo snel mogelijk een baan zoeken om toch maar in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien", zegt Chapelle. "Dan krijg je dus gediplomeerde universitairen die aan de kassa in de supermarkt werken, of gewoon helemaal uitvallen."

'Brussel werkt aan eigen uitkering'
Ook aan de andere kant van het spectrum werkt de maatregel contraproductief, zegt Olivia P'tito, directrice van Bruxelles Formation, aan brusselnieuws.be. "Ook jongeren zonder secundair diploma moeten overleven. Een uitkering koppelen aan de voorwaarde dat ze een opleiding volgen, was ideaal om hen te motiveren. Maar als jongeren toch niet in aanmerking komen voor een uitkering, dan schrijven ze zich niet meer in bij Actiris. Ze blijven weg uit de statistieken, en ze worden niet begeleid naar een gepaste opleiding of stage."

Peeters antwoordde op de conferentie dat de federale regering de nieuwe regels rond de inschakelingsuitkering te gepasten tijde zal evalueren, maar dat hij nu niet voor vreest voor een toename van het aantal NEETs.

Brussels minister van Werk Didier Gosuin (FDF) onderneemt intussen actie. Hij is volop bezig met een voorstel van ordonnantie rond een 'Brusselse' versie van de inschakelingsuitkering. Die zou vanaf 2016 jongeren die anderhalf jaar werkloos zijn een gepaste werkervaring bieden, en daarna indien nodig van een werkloosheidsuitkering voorzien. Het terugdraaien van de federale maatregel, zeg maar.

"De bedoeling van ons nieuwe 'inschakelingscontract' is om zo veel mogelijk jongeren een eerste werkervaring van bepaalde duur te geven, die dan hopelijk uitmondt in een baan", zegt Gosuins woordvoerster. "Wie daarna toch niet meteen werk vindt, krijgt toch recht op een werkloosheidsuitkering. Wij laten deze jongeren niet vallen. We doen wat mogelijk is binnen het kader van onze bevoegdheid."

Concreet krijgen de jongeren een voltijdse baan van minstens een jaar bij een bedrijf of bij de overheid aangeboden.

In Vlaanderen is 9,8 procent van de jongeren NEET, in Wallonië 14,7 procent. Ook de hoofdsteden in onze buurlanden doen beter dan Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni