Reacties
1
Sharing = caring
E-mail

Brussel viert nationale feestdag

door © tvbrussel/FM Brussel
Brussel-Stad

In Brussel werd traditiegetrouw de nationale feestdag uitbundig gevierd. Zoals elk jaar werd 21 juli een drukke dag voor feestvierders én de ordediensten. De festiviteiten begonnen maandagavond al in de Marollen. [video update]

Te Deum
De nationale feestdag werd traditiegetrouw om 10 uur ingezet met het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedele Kathedraal, een dankmis om God te bedanken voor het bestaan van België.

De viering werd bijgewoond door Koning Albert, koninginnen Paola en Fabiola, prins Filip en prinses Mathilde.

Veel koningsgezinde Belgen waren er vroeg bij om een glimp van de koninklijke familie op te vangen. Koningin Fabiola kregen ze echter niet te zien. Uit veiligheidsmaatregelen werd ze vlak voor de ingang van de kathedraal afgezet.

De koninklijke familie nam na de dienst wel uitgebreid de tijd om de opgekomen toeschouwers te begroeten en cadeaus in ontvangst te nemen.

:: Video: 'Jammer dat we koningin Fabiola niet te zien kregen

Extra veiligheidsmaatregelen

Er werden extra veiligheidsmaatregelen genomen door het drama op Koninginnedag in Nederland en de doodsbedreigingen aan koningin Fabiola. Extra manschappen hielden een oogje in het zeil en de koninklijke familie werd een dag lang strenger bewaakt.

Aan het Paleizenplein was een dubbele controle voorzien: één van de
toegangskaarten voor het plein en een controle van rugzakken en
handtassen.

21 juli - straaljagersVeel volk voor defilé
Het militair defilé stond in het teken van verschillende verjaardagen. Zo werden 60 jaar NAVO, 175 jaar Koninklijke Militaire School, 30 jaar F16 en 40 jaar Marchetti gevierd.

Het defilé begon om 15 uur met de luchtmacht. Die zette dit jaar 53 vliegtuigen en helicopters in. Daarna kwam de rest van het leger aan bod. Rond 17 uur was het defilé afgelopen.

Het defilé trok veel volk. Zoveel dat de toegang van de Koningsstraat naar het Paleizenplein op een gegeven moment afgesloten moest worden uit veiligheidsredenen. Daardoor misten veel mensen het defilé.

Door de warmte kregen een aantal mensen het benauwd. Het Rode Kruis had de handen vol om mensen die onwel waren geworden uit de menigte te halen.

:: Audio: 'Leuk dat kinderen dit eens kunnen zien'

:: Video : Veel volk voor militair defilé. Heel veel volk.


nationale feestdagFeest van Warandepark tot Poelaertplein
In het Warandepark was er voor de 25ste keer 'Feest in het Park.' Vanaf 10 uur waren er allerlei concerten en activiteiten voor klein en groot.

Tussen het Warandepark en het Poelaertplein, op het Koningsplein, het Museumplein, de Kunstberg de Regentschapsstraat en de Grote Zavel, stonden heel de dag stands van onder meer de civiele bescherming, de brandweer, het rode kruis, de politie, het leger en nog vele anderen.

:: Audio: BMX'en en granaten gooien in het Warandepark

:: Audio: Ook Belgisch leger op post in het Warandepark

:: Video: Veel volk voor nationale feestdag: sfeerverslag


Vuurwerk 21 juli 2009Vuurwerk
Als afsluiter van de feestdag werd er om 23 uur vuurwerk afgeschoten op het Paleizenplein in aanwezigheid van de koninklijke familie en naar schatting 200.000 toeschouwers.

:: Video: 'Geweldige eenheid onder de mensen'


Bal NationalBal National
Het feest van 21 juli begint in Brussel altijd een dag eerder. Het Vossenplein maakte maandagavond al plaats voor een groot volksfeest. Tvbrussel zond Bal National maandagavond live uit vanaf tien uur. U kan dinsdag nog eens opnieuw kijken om 12 uur of om 17 uur.

:: Audio: Burgemeester Thielemans op Bal National

Reacties
1
Sharing = caring
E-mail
Reageer

Reageer

Fijn dat u wil reageren. Leest u ook even de regels omtrent reacties? Meer info over Disqus vindt u hier.

Brussel in uw mailbox?

Abonneer u nu gratis op onze nieuwsbrieven.