Brussel vierde Europese filestad

KH
© brusselnieuws.be
10/07/2012
Brussel is de vierde Europese filestad. Warschau, Marseille en Rome vormen de top 3. Dat moet blijken uit gegevens van gps-producent TomTom.

Brussel bekleedt een vierde plaats op 31 steden. Wie in Brussel rijdt, doet daar gemiddeld 34 procent langer over dan bij vrije baan. Ter vergelijking: in Amsterdam, dat op de 29ste stek staat, bedraagt dat percentage maar 15 procent. Warschau tekent voor 42 procent.

De verkeersopstopping in de Belgische hoofdstad zijn het ergst op donderdagochtend en vrijdagavond. Pendelaars verliezen in Brussel op jaarbasis gemiddeld 104 uur.

De steden waar de files het meest toenamen in 2011 zijn Bradford-Leeds, München, Berlijn en Marseille. De afname was het grootst in Lissabon, Bern, Amsterdam, Milaan en Rome.

"Dat Warschau als eerste stad uit de bus komt heeft te maken met de snel gestegen levensstandaard", legt een woordvoerder van TomTom uit aan brusselnieuws.be. "Tegelijk is de infrastructuur niet even snel gevolgd."

De gegevens komen uit de Congestion Index van de gps-producent, die gebaseerd is op de data van miljoenen gps-gebruikers in Europa.

Nieuwe methodologie
Voor een goed begrip: hetzelfde TomTom klasseerde Brussel vorig jaar nog als absolute filehoofdstad van Europa, voor Warschau. "Maar vorig jaar hanteerden we een andere methodologie", zegt de woordvoerder. "Je kan dus niet zeggen dat Brussel minder file heeft dan vorig jaar. Volgens de nieuwe methodologie vergelijken we het eerste kwartaal van 2012 met dezelfde periode in 2011. En dan zien we dat Brussel ongeveer stabiel blijft en ook vorig jaar een vierde plaats innam."

TomTom wil voortaan met elk kwartaal over zijn index communiceren. Ook andere organisaties maakten onlangs filehitparades op. In de lijst van Inrix prijkte Brussel onlangs nog op de tweede plaats.

Meest verstopte steden:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni