Brussel-Stad voert strijd tegen schijnhuwelijken op

© brusselnieuws.be
28/04/2015

De Stad Brussel treedt harder op tegen schijnhuwelijken. De cel die de zaken opvolgt krijgt extra personeel en een nieuw lokaal. Vorig jaar werden al 26 huwelijksaanvragen en ongeveer evenveel aanvragen voor wettelijk samenwonen geweigerd.

De speciale cel moet huwelijksaanvragen en aanvragen tot wettelijk samenwonen controleren. Schepen van Burgerlijke Stand Alain Courtois (MR) maakt er een prioriteit van, omdat er naar zijn zeggen netwerken bestaan.

Voorheen deelde de cel Schijnhuwelijken haar lokalen met de dienst Huwelijken. De nieuwe locatie in de Grétrystraat biedt meer ruimte aan ambtenaren voor gesprekken met de kandidaat-trouwers, wat ook meer privacy oplevert. Daarnaast komen er drie extra personeelsleden.

Wettelijk samenwonen vaker geweigerd
In 2014 werden 655 huwelijksaanvragen ingediend bij de gemeente Brussel-Stad, waarvan 57 werden uitgesteld en 26 geweigerd. Er werden in datzelfde jaar ook 367 aanvragen ingediend om wettelijk te gaan samenwonen. Daar ligt de weigeringsgraad opvallend hoger: 53 aanvragen werden uitgesteld, en 27 geweigerd.

Eerder zijn de politiezone Brussel Noord en de politiezone Brussel Zuid ook al met een cel schijnhuwelijken gestart.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni